Емоционално занимание в ДГ "Калинка" - Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Първа стъпка към постигане на емоционална интелигентност на децата

„Емоционалната интелигентност на детето“ – това е темата, по която амбициозният колектив на ДГ „Калинка“ в Гоце Делчев си е поставил за цел да работи през учебната година. Днес беше проведено първото занятие, което премина под надслов „Барометър на емоциите“. То представляваше експеримент – обучение едновременно на 3- и 6-годишни деца.

Да разбираме и овладяваме своите емоции – с тази необходимост се сблъсква всеки от нас. И колкото по-рано човек постигне това умение, толкова по-добре ще се справя с различните ситуации в живота. Точно тази е основната мисъл, която е ръководила учителките Снежа Дерекова и Румяна Караджова, подготвили заниманието.

Децата започнаха да навлизат в темата най напред чрез презентация. Но ето го и четирицветният барометър на емоциите. Най-малките назовават цветовете, а по-големите подреждат ядосани червени „човечета“ до червената зона на барометъра, щастливо усмихнати – до жълтата, тъжни – до синята и спокойни – до зелената зона. По този начин те разграничават и балоните, и топките, по които са нарисувани „лица“, изразяващи  различни емоции.

За барометъра на чувствата и за 4-те зони в него е създадена специална песничка, която децата с удоволствие запяват.

А как да се справяме с гнева си? Най-напред – да си представим как изглеждаме, когато сме ядосани. И учителката описва зачервено лице, споменава и за лудия бяг на сърцето, което „препуска като конче и трябва да го успокоим“. Следва съветът – да си поемем дълбоко въздух, да преброим до 10, за да не нараним някого с думи, и да отидем в парка на разходка.

Децата са активни участници в цялото занятие. Те разбират какво означава „езикът на тялото“ и с желание влизат в ролята на артисти. Всяко от тях изтегля картинка с изображение на маймунка, която се вълнува от нещо. Детето трябва да изобрази чрез гримаса същото чувство и останалите да познаят кое е то.

Следва четене на откъси от приказки и назоваване на емоциите, които героите преживяват. Децата веднага познават „Снежанка и 7-те козлета“, „Кума Лиса и Косе  Босе“, "Дядо и ряпа“. А най-малките сполучливо изиграват ролята на уплашените козлета.

Акцент в темата за емоциите е поставен върху страха. Учителката обяснява, че понякога страхът ни предпазва от беди, но не и когато е прекомерен. Всяко дете споделя от какво се страхува и накрая всички заедно „накъсват страха на парчета“ и запяват песента „Не ме е страх, аз от нищо нямам страх“.

Много поучителен е и театърът, който учителките разиграват, а децата наблюдават. Герои в него са Мама Меца и Мечето. Поуката отново е свързана с емоциите – ще спечелиш нови приятели, ако се усмихваш. Затова всяко дете се обръща към съседчетата си с усмивка.

Венецът на положителните емоции е жълтият танц, който децата посвещават на приятелството.

Такива емоции им носи, разбира се, и почерпката, която Мама Меца е подготвила за рождения ден на мечето.

Днешното занятие в ДГ „Калинка“ показа, че и сложните теми могат да бъдат поднесени разбираемо за децата, стига да се намери правилният подход и да се вложат труд, търпение и старание. Такива бяха и констатациите, направени от директорката на детското заведение Светла Дамянова,  и от учителките в други детски градини, които споделиха своето задоволство от видяното.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK