Преди 140 години в Стара Кресна пукна първа пушка

Снимка: Infomreja.bg

„Най-добрата почит, която можем да отдадем на тези, които не успяха да живеят в свобода, но я извоюваха за нас, е да бъдем наследници не само по място на живеене, по родословие, но по дух и по вяра.“

С това послание Неврокопският митрополит Серафим приветства всички жители на село Стара Кресна – там, където преди 140 години е гръмнала първата пушка, дала сигнал за второто по големина въстание за свободата на България.

Днес в селото бяха поднесени венци в памет на загиналите, а също така бе и открита нова паметна плоча.

„Всички въстания, които са за освобождението на България от турско робство и специално Кресненско-Разложкото много ясно се проличава този мотив на любовта, който е водещият да участват хората и да положат живота и душите си за своите ближни. Тъй като не от отчаяние, не от безизходица са тръгнали към това въстание, но с ясната надежда, че дори и да не останат живи, техният подвиг от Бога ще бъде приет. Тях ги чака безсмъртие, защото полагат думите си за ближния, а според Евангелието няма по-голяма любов от тази да положи човек душата си за своите приятели. Така че с вярата във вечния живот и безсмъртието тези хора са тръгнали да отдадат живота си за свободата на своя роден край и на ближните си – всички онези, които имат нужда да живеят независимо и свободно да изповядват християнската си вяра. Това е водещият мотив и това почитаме в подвига на героите“, каза още митрополит Серафим.

Четирима жители на село Стара Кресна получиха от кмета на Кресна – Николай Георгиев, почетния знак на града и грамоти за заслуги към историята и развитието на селото. Сред наградените бе и бившият кмет на селото, който бе поздравен със здраво ръкостискане от Георгиев.

Самата програма, която се превърна в свеобразен празник за всички жители, започна с изпълнение на женския фолклорен състав на народна песен, описваща Кресненските събития.

Сърцераздирателен и истински професионален бе и рециталът на Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница“.

Всички събития се случват на фона на българския трибагреник, които се вее от всяка къща, от всяка ръка.

Самият кмет Николай Георгиев бе изключително развълнуван. Днес се навършват и 40 години от обявяването на Кресна за град.

„Няма как на днешния днес човек да не се гордее и да не се вълнува. Постарахме се да съберем много история и да научим много неща за самото въстание. Кресненско-Разложкото въстание беше позабаравено и неотразено по необясними и причини. То избухва октомври, а се потушава година по-късно – през февруари, което говори за големия му мащаб. Ние – от общинската администрация, се постарахме да издирим много факти, имаме и страница във Фейсбук. Апелирам всички българи, които искат да знаят повече за тази история, да я посетят“, каза градоначалникът.

Традицията ще бъде продължена, за да може потомците да знаят и помнят героите, обеща Георгиев.

За 40 години Кресна се превърна в едно приятно място за живеене – китно градче! Днес цялата община грее в бяло, зелено и червено за 140-годишнината от Кресненско-Разлошкото въстание.

Всяка къща, всеки дом и всеки търговски обект в столицата на Въстанието е закичен като гиздав момък в бяло, зелено и червено. В града отдавна се готвят за празника и инициативата на общинската администрация да дари български трибагреник на всяко семейство сега се отплаща стократно! 

Общинският съвет и гражданите на община Кресна вече ще разполагат с модерна зала, в която да провеждат заседания и публични дискусии, но сякаш най-впечатляваща е монументалната живопис в предверието. Авторът Борислав Божинов е вплел умело минало и настояще, представяйки сцени от Сътворението, през героите на Кресненско-Разложката епопея и до днес.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТОМРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK