Утвърждават село Баня като желана дестинация за балнео и СПА туризъм

Снимка: Община Разлог

Община Разлог кандидатства за подобряване качеството на инфраструктурата на минералните води.

Проектът предвижда да се изгради помпена станция с черпателен резервоар и довеждащи водопроводи. Ще бъдат монтирани водомери за измерване на ползваните водни обеми и за определяне на техните характеристики на устието на всеки от водоизточниците.  

Името на проекта, по който се кандидатства за финансиране, е „Подобряване на качеството на инфраструктурата за минерални води на територията на община Разлог” по пилотна схема на инвестиционната програма "Минерални води". Стойността му е 281 881 лева. 

Целта на проекта е подобряване качеството и общото състояние на инфраструктурата за управление и пренос на наличните ресурси от топла минерална вода от находище „Гулийна баня“, с. Баня.

Проектът е насочен към реализиране на инвестиции за изграждане на нова инфраструктура с оглед по-ефективното използване наличния ресурс от минерални води и задоволяване на нуждите на ползвателите от прясна минерална вода, като по този начин ще се постигне по-добро оползотворяване на този ценен ресурс и съответно реализиране на екологични ползи, чрез индиректно намаляване на емисиите на парникови газове. 

Проектът ще подобри качеството на живот на жителите на с. Баня чрез оптимизирането на инфраструктурата за управление на минералните води и тяхното оптимално оползотворяване, както и чрез принос към развитието на туризма, което е един от главните методи за препитание за местното население. 

Прилагането на заложените цели в проекта ще допринесе за реализиране на част от дългосрочната стратегия за развитие на община Разлог, включително чрез осигуряване на по-добри условия за живот, ефективно опазване и оползотворяване на наличните природни ресурси, насърчаване на развитието на туризма като структуроопределящ сектор в местната икономика.

Реализацията на общинския проект ще донесе до редуциране на загубите на минерална вода, дължащи се на амортизирана инфраструктура по трасето на новите довеждащи водопроводи, което от своя страна ще допринесе за опазването на качеството на почвите. Очаква се и сериозен принос към икономическото развитие на района и по-специално на с. Баня, чрез утвърждаването й като желана дестинация за балнео и СПА туризъм.

През последните години Баня се утвърждава като привлекателна туристическа дестинация и запазва ръста на посетителите всяка изминала година. С реализацията на мерки за подобряване на инфраструктурата ще се осигури достатъчно наличие на ресурс за ползвателите, голяма част от които са хотелски комплекси с плувни басейни и центрове за лечение. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK