Утвърдени са таксите за заверка с „апостил“ от областните администрации

Снимка: ОА - Кюстендил

С постановление на Министерски съвет са утвърдени таксите, които ще се събират за удостоверяване с „апостил“ на документи, издавани от областните администрации в цялата страна.

За заверка с „апостил“ Областна администрация – Кюстендилq ще събира такса в размер на 5.00 лв. Това е за обикновена услуга, която се извършва в рамките на 4 работни дни. Бързата услуга, в рамките на 8 работни часа, е в размер на 7,50 лв. За извършването на експресна услуга за 4 часа гражданите ще трябва да заплатят такса от 10.00 лв.

Всички 28 областни администрации от тази година заверяват с „апостил“ документи, издавани от всяка общинска администрация в страната. Досега  удостоверяването се извършваше от Министерство на външните работи. Това са документи като: актове за раждане, удостоверения за семейно положение, удостоверения за наследници и др.

С децентрализиране на услугата се спестява най-вече време и средства на гражданите. Това е част от правителствения приоритет за намаляване на административната тежест и оптимизиране на административните услуги за гражданите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK