Утре продължават консултациите за избор на шеф на Общинския съвет

снимка: infomreja.bg

Консултациите между представителите на политическите партии в Общинския съвет в Кюстендил за избор на председател не дадоха резултат. Вече две поредни седмици минипарлементът в Кюстендил не може да излъчи председател, заради липса на консенсус и споразумение за сътрудничество между силите в ОбС. На организираната от Инициатива за Кюстендил-Осогово среща се отзоваха представителите на Коалиция ”Кюстендил” - кметът Паунов и общинският съветник Васил Иванов, от ГЕРБ в разговорите участваха Никола Татарлиев и Борислав Георгиев, от БСП - Мая Шишкова и Иван Каракашки, от РЗС - Младен Ризов, от “Синята коалиция”- Иван Пипонов и инициаторите от Инициатива за Кюстендил-Осогово-Ангел Джонев и Статимир Боянов. Срещата бе закрита за журналисти. Въпреки това след срещата Ангел Джонев обяви, че са обсъждани няколко възможности за решаване на казуса.

Първата възможност е създаването на председателство от четирима съветници, в него се избира председател на най-голямата политическа сила и трима заместник-председатели съответно от втората, третата и един одобрен от малките групи. Изборът се извършва на база резултатите от местния вот и е за целия мандат на съвета.

Другата възможност е заместването на принципа на ротацията с принципа на реципрочност. При нея мандатът се разделя на три равни части от по 16- месеца. Формира се председателство от трима съветници. Избира се председател от голямата политическа сила, заместник-председателят е също от голяма политическа сила и втори заместник-председател от по-малките политически сили. След изтичането на срока председателството се замества от следващите политически сили. Пример в тази посока са резултатите от местния вот - през първата част от мандата председател е общински съветник от Коалиция “Кюстендил”, със заместник-председател от ГЕРБ и Лидер. През втората част от мандата председателят е от ГЕРБ, със заместник-председател от БСП и Инициатива за Кюстендил –Осогово. През третата част председателят е съветник от БСП със заместник-председатели от Коалиция ”Кюстендил” и РЗС.

Този механизъм дава възможност всички политически сили да бъдат представени в ръководството на ОбС, като се гарантира невъзможността едно лице де е представено два пъти. Съветниците са обсъждали и предложенията за политическа ротация на Коалиция „Кюстендил” - на 6 месеца да бъде избиран председател, да няма такава, както и ротация на две години по идея на БСП. В същия формат ще се проведе нова среща утре преди заседанието на Общинския съвет.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK