Година след пожара в Кресненското дефиле! Сечта оголи екокатастрофата, все още няма дело

Снимка: Infomreja.bg

Една година след избухването за пожара край Стара Кресна личат щетите от екокатастрофата над дефилето, унищожила над 16 000 дка борова гора, две от изгорелите къщи са възстановени, но и все още обвинението срещу предизвикалия го не е внесено в съда, пише БГНЕС.

Малко преди 14 ч. на 24 август м.г. е подаден сигнал за пожар, избухнал край с. Мечкул, община Симитли. Стълбът дим се виждаше от Благоевград и Сандански. Пожарът, стигнал до с. Влахи, община Кресна, бе загасен, а щабът, оглавен от вътрешния министър Валентин Радев, бе закрит на 29 август.

При пожара, минал през селата Ощава и Стара Кресна, изгоряха и 10 къщи, две от тях обитаеми. За щастие, нямаше човешки жертви. Огнената стихия бе един вид огнено торнадо, два часа след избухването достигна и прехвърли пътя Стара Кресна-Ощава. След това продължи до с. Влахи, през следващите дни слезе до жп линията, качи се по склона, за да стигне там, откъдето тръгна - до разрушения преди век храм „Св. Пророк Илия” край с. Мечкул. Горяха единични дървета, никнали по огромната „Червен” скала. Пожарът бе гасен и от два хеликоптера на МО.

Година по-късно лъсна екокатастрофата, предизвикана след пожара. Сечта на горялата дървесина приключи наскоро, от изгорялата земя стърчат само пъновете на отрязаните борове, както и разпуканите от огъня камъни. И стърчащи към небето непригодни за сеч дървета, като пътепоказатели към една унищожена и жива еко-система.

При закриването на щаба бе съобщено, че има задържан за палежа, това бе 30-годишният пастир Костадин Митев от Симитли. Според полицията той е направил самопризнания, като доказателства бяха иззети обгорелите му дрехи, когато се опитал сам да гаси предизвикания от него поради небрежност пожар. Хвърлил незагасена цигара и хукнал срещу разбягалите се крави, които пасял.

„Удобно” обвиненият за палежа говедар бил нает през март 2017 г. да паси стадо на ФДФФ, върли противници на прекарването на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. На 31 август съдът го остави в ареста, въпреки че Костадин заяви, че е невинен. Според приятелката му Стефка Георгиева, вечерта тя трябвало да му занесе цигари и кибрит, каквито според нея този ден нямал. Не стана ясно дали по откритите от следователите от Второ РУ-Благоевград фасове, е открита ДНК на Костадин Митев.

Веднага след избухването на пожара се заговори, че там трябва да мине ЛОТ 3.2. на Автомагистрала „Струма”. Необяснимо бе и как огнеборците допуснаха огънят да премине „на един дъх” асфалтовия път Стара Кресна-Ощава и да слезе към хладките минерални бани.

„Пожарът е умишлен, заради пътя, не вярвам, че пастирът го е запалил, кой е луд да хвърли незагасен фас в сухата като барут трева”, каза пред БГНЕС 76-годишният Аспарух Младенов от с. Стара Кресна. Според него пожарникарите много лесно допуснали огъня да прехвърли пътя. Бай Аспарух преди „преврата”, както нарича идването на демокрацията през 1989 г., дори бил кмет на селото.

Подобен, но по-малък пожар избухна край Стара Кресна през 2012 г., тогава също изгоряха 2 къщи, не бяха допуснати човешки жертви, както и огъня да премине въпросния път. Как стана това преди година си остава необяснимо. Една от изгорелите къщи-тази на Димитър Стоилов от махала „Миланчевци” на Ощава, вече е възстановена от фирма от Горна Брезница. Възстановяването започна миналата есен, но все още не е готова за живеене. Бай Димитър продължава да живее на друго място. Изгорелият му дом бе иззидан наново, сдоби се с нов покрив, но стаите все още не са готови.

„Два дни майсторите не са идвали, но аз не бързам, все пак имам покрив над главата си, доволен съм”, каза бай Димитър. „Вечерта огънят стигна до мен, загасихме го ужким, след което ни евакуираха в Стара Кресна, на другия ден-25 август като се върнахме, всичко бе изгоряло”, спомня си Димитър. До възстановената му къща има още две изгорели напълно. На тази до моята собствениците не се мяркаха, но другата тъкмо човекът я направи, сложи и дограма, но пожарът я унищожи, трудът му отиде на вятъра, повече не е мяркал насам”, допълни Димитър Стоилов.

Доброволци възстановиха изгорелия покрив на бай Йоско от Ощава, който в деня на пожара изгуби жена си, починала от инфаркт на пътя към дома, а огънят унищожи и лекия му автомобил. До днес няма насрочено дело срещу обвинения за палежа, на когото след няколко месеца в ареста, мярката му бе изменена в по-лека и излезе на свобода. А тоновете горяла дървесина отпътуваха към складове и цехове, сега на мястото на гората стърчат само пъновете на отрязаните борове.

Тук-там са оставени по няколко дървета, на които короната не бе изгоряла, но те стърчат самотни, тук там от обгорялата земя година след пожара започнаха да никнат акациеви храсти. Природата започна да се самовъзстановява, но за да изчезнат напълно следите от пожара, ще са нужни десетки години. Докато върху пепелта от пожара не започнат да газят веригите на машините, които ще строят магистралата. Случайно или не при сечта бяха прокарани временни пътища, някои от тях ще се ползват и от строителите. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK