Фиданка Минкова от Господинци: Къщата „Елените" ще е споменът на поколенията ни от нашето гурбетчийство

Снимки: Личен архив

Тя е съвсем обикновена жена от гърменското село Рибново. Преди 41 години става снаха в гоцеделчевското село Господинци и заедно със съпруга й започват да вият семейното си гнездо първо в селото при свекъра и свекървата, после в Гоце Делчев и накрая неволята и недоимъкът ги принуждава да заминат на гурбет във Франция.

Днес и трите деца на семейство Минкови от Господинци са с образование, семейни, а майка им – Фиданка, с шест внуци и сбъдната си мечта, превърнала купената някога стара къща в Господинци в невероятна къща за гости, която прилича повече на етнографски музей, подреден с вкус и естетичност с автентични тъкани, плетива бродерии, дърворезби, събрани от традиционния бит и фолклор на двете села Рибново и Господинци.  

За трудностите, за куража да зарежат всичко и да тръгнат на гурбет, за да отгледат и изучат трите си деца и за да сбъдне мечтата си, разговаряме със самата Фиданка Минкова, която и в момента се намира във Франция, където вече не работи и не гледа чуждите деца, а помага на семейството на сина си и отглежда двете си внучета.  

„По неволя заради недостиг на пари мъжът ми пръв замина за Франция. Децата ни в онзи момент учеха, после следваха и там вървяха всичките пари, които изкарвахме. Бяхме купили една стара къща в Господинци от леля на съпруга ми. Тя не ставаше за живеене, но поне прибрахме в нея многото покъщнина, която имахме и която нямаше как да съхраним и запазим в апартамента, в който живеехме в Гоце Делчев. Правехме още тогава планове за тази къща, мечтаех и си я представях наредена, подредена, голяма и прекрасна, но пари за нея не достигаха изобщо.  

В чуждата държава няколко години съпругът ми сам се бореше с трудностите, докато потръгнат нещата. Трябваше да учи език, трябваше да си осигури място за живеене, работа, да гради доверие и нови приятелства, просто трябваше да започне всичко отначало и в името на семейството ни той успя!

Когато той замина, аз работех в „Пиринтекс“ в Гоце Делчев, след 5 години раздяла напуснах работа и го последвах. Пет години гледах деца в едно семейство. Бяхме се зарекли, че каквото изкараме, ще го вложим най-после в къщата ни в Господинци. Не мога да кажа, че ни е било лесно, но и двамата издържахме, защото, както казват старите хора, има ли разбирателство в една къща, всичко се преодолява и се постига.

Когато най-накрая събрахме пари и се заехме с къщата, възложихме всичко на най-голямото ни дете. Въпреки че е момиче, тя е невероятен талант и умее от всичко. Благодарение на нея къщата стигна до този вид, в който е сега. На мен бе възложено от съпруга ми да я подредя както аз реша. Другата ни дъщеря е детска учителка, тя също много ни помага. Двете сега посрещат и изпращат гостите в „Елените“, а ние със съпруга ми и сина ни сме във Франция. Двамата се занимават с вътрешни жилищни ремонти и са много търсени като прецизни майстори, а аз помагам в семейството на сина ми, гледам двете им момчета. Чакам с нетърпение да дойде месец май и да се върна в България. Където и да ходим, коренът ни е там и в родния край се чувстваме на мястото си.  

Подредбата и интериорът на всяко едно кътче в двете студия, апартамента, спалните, трапезариите, кухните са направени с много любов от моите ръце и с всичко, което съм изработила и събирала през целия си живот. Идеята за битовия кът, който също е в автентичен за региона ни стил, е на съпруга и децата ни. Къщата е страхотна и в нея спокойно могат да се настанят 15 души. Налични са всички условия сами да приготвят храната, да почиват и да се наслаждават на прекрасните природни дадености на целия ни регион, с които всички трябва да се гордеем и много да ценим“, разказа пред ИНФОМРЕЖА Фиданка Минкова – Куртова от Господинци.

 

КОМЕНТАРИ

М к22:09 - 06.09.2018
Кучки и педераси от злоба не можете да гледате Името не виновно. Как може по този начин да обиждате, нямате капка възпитание!!!
БУКОВЛЯНКА23:14 - 24.02.2018
Мааари сирополянкооо да ти сера у устата...Сбръчкала си се като на моя мъж ташаците и акъла още за каурско ти милее.Като умреш обещавам че ще ти забия един кръст в газъ през гроба ти за това че си смени вярата.
рибново23:05 - 06.02.2018
о неразумна рибанко поради що се срамиш дасе наречеш Куртова за дати звучи по каурско Минкова срам за оджовата ти рода Гурдалова
дунав20:32 - 06.02.2018
тази къща се намира в едно загубено помашко село слънце нямапо два часа на ден през зимата алятото е пълно с бъхли имухи като рояк

FACEBOOK