Утре е Европейският ден за борба с трафика на хора

Снимка: slideshare.net

Националната комисия за борба с трафика на хора и деветте местни комисии в градовете Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Монтана, Русе, Варна, Бургас, Велико Търново започват своята ежегодна кампания по повод 18. октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора.

В рамките на кампанията са планирани различни инициативи на национално и местно ниво, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора чрез интернет, както и дискутиране на възможността мрежата да се ползва за детекция и разследване на престъплението.

Традиционната кампания тази година е насочена към информирането на обществеността и специфичните уязвими групи по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет. 

Глобалната мрежа се използва все повече, както като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, така и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми  -  с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак.

Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, агенции за ескорт, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, лични грижи, строителство, производство и др.

Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

Интернет може да бъде и средство за противодействие на трафика на хора, както по отношение на ефективното разследване на престъплението, така и като инструмент за превенция.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK