Устрел порази пет телета в Сатовчанско, две умряха

снимка: infomreja.bg, архив

Пет телета са поразени от болестта устрел в Сатовчанско.

Животните са заболели преди дни, като две от тях вече са умрели, съобщи за ИНФОМРЕЖА д-р Атанас Григоров – началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ - Благоевград.

Всички случаи на устрел са регистрирани в село Плетена. Причината е, че стопаните не са ваксинирали животните си.

„Ваксината срещу тази болест е задължителна и се прави всяка година. Най-вероятно фермерите от Плетена са се отнесли небрежно или са решили да си спестят парите, като я пропуснат“, коментира още д-р Григоров.

По думите му болестта се проявява в месеците, когато животните излизат на паша. Среща се при говеда и биволи, по-рядко при овце и кози. Настъпва с бързо влошаване на състоянието, отказване на храна и спиране на преживянето. Много скоро се появяват и характерните шумящи отоци по мускулатурата. Устрел почти винаги води до смърт.

400 пък са умрелите до момента овце в Пиринско от „син език“. Вирусното заболяване, което първо бе установено в Сатовча на 25 юли, вече се простира в почти цялата област.

„Последно е установено в селата в Благоевградска община и върви на север – към Кюстендил и София“, каза още експертът в хранителната дирекция.

От днес започна изплащането на обезщетения на животновъдите със засегнати от болестта „син език“ стада в региона. Документите се приемат и обработват от Областна дирекция за безопасност на храните. Ще бъдат обезщетявани само животновъди, предали умрелите животни в екарисажи или т.н. трупни ями, а при недостъпни, високо планински места – загробени в специално предназначени за целта площадки.

Решението беше взето на спешно свикана от областния управител Димитър Димитров среща с животновъди и представители на ресорните държавни институции.

 

Д-р Атанас Григоров - началник на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ - Благоевград, и д-р Лена Павлова - директор на РЗИ - Благоевград
снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK