Успя ли ПСЖ да елиминира интригата в Лига 1 през настоящия сезон?

Снимка: pixabay

Макар и френския шампионат Лига 1 винаги да е бил в сянката на основните големи първенства на стария континент, като Висшата Лига, Серия А и Примера Дивисион, висшият ешелон на френския футбол все пак е дом на много силни отбори и някои от най-добрите футболисти в света. Разбира се, в основата на това стои отбора на Пари Сен Жермен, който се превърна в един от европейските грандове благодарение на огромната финансова мощ, с която катарската фирма собственик на отбора разполага.

Затова и не е никак изненадващо, че от 2012-та година насам тим на ПСЖ се превърна в абсолютен хегемон, като през последните 7 сезона отбора успя да спечели първенството цели 6 пъти. Единствения случай, когато парижани пропуснаха да станат шампиони бе през сезон 2016/2017, докато те грабнаха своята титла номер 7 за последните 8 сезона през изминалия сезон. Именно огромната доминация на отбора от столицата в последно време до известна степен убива интригата в шампионата, като настоящия сезон затвърждава това.

През тази кампания тима воден от немския специалист Томас Тухел е истинска машина за голове, като парижани са вкарали зашеметяващите 59 гола в само 23 срещи, което означава, че те бележат средно над 2 гола на мач. В центъра на тази невероятна резултатност е може би най-обещаващата надежда на френския футбол Килиан Мбапе с цели 14 гола отбелязани в17 изиграни мача. И съвсем закономерно, след 23 кръга Пари Сен Жермен е твърдо на върха в класирането с актив от 58 точки.

Това означава, че парижани са с цели 12 точки пред втория във временното класиране - отбора на Марсилия, който е събрал 46 точки. И ако погледнем конкретните футболни залагания за шампон на Лига 1 през сезон 2019/2020, ще видим, че именно ПСЖ е с най-добър коефициент за краен успех след 23 изиграни мача - 1.001. От друга страна, основния преследвач на богаташите от Париж, тима на Марсилия, е с коефициент от 67.00, което ясно показва колко малки са шансовете на тима от Южна Франция да детронира настоящия шампион.

По всичко личи, че битката за титла до края на сезона най-вероятно ще се води именно между тези два отбора, макар че имайки предвид страховитата нападателна мощ, с която разполага ПСЖ ще бъде изключително нелогично те да не спечелят трофея. И докато невероятната голова разлика от +44 гола, с която тима разполага след 23 мача, освен в атака парижани показват страхотна игра и в защитен план. Съответно, за същия брой срещи възпитаниците на Томас Тухел са допуснали само 15 гола, което им отрежда най-добрата отбрана в първенството.

Единственото, което евентуално би попречило на ПСЖ по пътя на отбора към поредната титла в Лига 1 би било проблеми с дисциплината на някои от звездите на отбори. Не отдавна Килиан Мбапе показва своето недоволство след смяна по време на мач от шампионата, докато най-скъпата покупка на отбора Неймар отново напомни за себе си, като за поредна година той се оказа контузен след празнуване на рождения си ден. 

Въпреки това, по всички личи, че отборът на Пари Сен Жермен крачи уверено към пореден рекорд и към продължаване на абсолютната си хегемония в елита на френския клубен футбол.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK