Успешно тествани са новите защитни облекла за медиците

Снимка: https://pixabay.com/

И двете мостри са на български производители и отговарят на изискванията

В Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ днес, 11 март, бяха представени резултатите от изпитанията на мостри за защитни облекла на медицински персонал във връзка с мерките срещу коронавируса. Тестовете са продължили от 22.00 часа снощи до 07.00 часа тази сутрин. На изпитание са били подложени материи на двама производители. На представянето присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„През нощта са извършени редица дейности, които в нормални условия протичат много по-спокойно. И двете мостри са на български производители и отговарят на изискванията по БДС. Изпробвани са платът, шевовете, всички движещи се елементи по конструкцията“. Това обясни началникът на Института по отбрана полковник Димитър Кирков. Той бе категоричен, че представените образци са достатъчно добри и надеждни, за да предпазят медицинските работници.

„Изключително съм удовлетворен от това, което виждам. Още при изработването на прототипите личеше, че защитното облекло ще е удобно, гъвкаво, леко, няма да затруднява движенията. Институтът по отбрана успя да ни убеди, че тези материи далеч надвишават нашите изисквания. Много добре са изработени и може би надхвърлят 4 - 5 пъти качествата на един еднократен костюм“. Това каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Той подчерта, че е много важно, че тестовете са извършени в сертифицирана лаборатория, каквато е тази в Института по отбрана, защото продуктите ще бъдат придружени с нужните документи, които да гарантират на медицинските екипи качеството на защитните облекла. 

Благодарност и висока оценка за извършеното от Института по отбрана даде и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По предложение на министъра на отбраната няколко десетки хиляди предпазни маски ще бъдат деблокирани от военновременния резерв. Това съобщи днес вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната. Деблокирани ще бъдат респираторни маски МР - 70. Те са предназначени за защита на дихателните пътища от радиоактивен прах и аерозоли. Изработени са от синтетична хидрофобна електростатична материя и могат да се използва многократно. Теглото на една маска е 200 гр. Маските ще бъдат предоставяни на лекарите и медицинските специалисти в огнищата на коронавируса.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK