Над 650 дка увредени гори в зони от "Натура 2000" залесява ЮЗДП до края на годината

Снимки: ЮЗДП

За по-малко от 7 месеца в разсадник „Локорско” вече са произведени над 310 000 фиданки

Над 650 дка увредени гори на територията на Югозападното държавно предприятие ще бъдат възстановени чрез залесяване до края на годината.

Това е повече от половината от заложените площи по проекта за възстановяване на горите от мрежата НАТУРА 2000, изпълняван от ЮЗДП и Горска семеконтролна станция - София, с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕК.

По-малко от 7 месеца след откриването на автоматизираната линия за контейнерни фиданки в разсадник „Локорско” вече са произведени над 310 000 фиданки със закрита коренова система от 7 дървесни вида с местен произход.

Изпълнението на планираните дейности и постигнатите до момента резултати бяха отчетени на проведеното в гр. Благоевград трето работно заседание на Управителния комитет по проекта LIFEFORHAB. Две години след старта на проекта напредъкът е значителен и впечатляващ, въпреки трудностите и непредвидените дейности, свързани с всяко ново производство.

Около това мнение се обединиха участниците в заседанието, според които инвестицията в този иновативен за България метод за производство на посадъчен материал за горското стопанство вече работи.

Светлана Аладжем от Фондация „Информация и природозащита” сподели по време на заседанието, че според нея ЮЗДП е предприятие, което много разумно се възползва от възможностите за финансиране, предоставени от основната програма за опазване на околната среда в Европа.

Има много голям интерес към производството на контейнерни фиданки от страна на другите държавни горски предприятия в страната, посочи в презентацията си мениджърът на проекта инж. Теодор Тодоров.

В партньорство със Североизточното държавно предприятие – гр. Шумен в момента се подготвя програма за възстановяване на полезащитните пояси в Добруджа. Интерес проявяват също частни компании, природозащитни организации, физически лица. А китайски фирми вече са заявили желание за износ на фиданки в контейнери от определени горскодървесни видове.

Според експертен анализ над 50% от увредените държавни гори в България, попадащи в Натура 2000, са на територията на ЮЗДП. За възстановяването им предприятието разработи нов проект, който предвижда залесяване на други 2750 дка гори, попадащи в зони от европейската екологична мрежа в югозападна България.

Очаква се да бъде създаден модел за възстановяване на засегнати от природни нарушения гори, отчитайки промените в климата и оптималния бъдещ дървесен състав, както и да бъде изграден капацитет за възстановяване на недържавни увредени гори в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK