Успешна и наситена с преживявания бе годината за ТД „Осогово“ - Кюстендил

Снимки: Личен архив

Равносметка на туристическото дружество за 2019 година

В края на всяка година с новогодишно тържество туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, изпращат старата година и отправят взор към новата. „Успешна, наситена с емоции и преживявания бе 2019 година за  дружеството“ - сподели председателят на дружеството - Христо Абаджиев.

Трудно е да се определи,  кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Безспорно  най-вълнуващите ще си останат екскурзионните летувания, а тази година направихме няколко. Те са най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение, далече от цивилизацията и суетата на света.

Желаещите за екскурзионното летуване в Стара планина бяха много и се наложи да се направят две групи. Маршрутът ни беше: връх Шипка, хижа „Узана“, хижа „Мазалат“, хижа „Тъжа“, връх Ботев, хижа „Рай“, хижа „Васил Левски“, град Карлово.

„Релакс в полите на Рила“. Така нарекохме нашето релаксиращо екскурзионно летуване в Рила. Изходната база бе в курортен комплекс Семково, като всеки ден правехме лъчове. Посетихме Скалишките и Вапски езера, Сухото езеро, Добърско и др. Да подишаш въздуха на Семково, да потопиш крака в студените планински ручеи, да откъснеш горско цвете, да се разходиш сред вековните гори, а вечер да се потопиш в басейна и след всички емоции и водната гимнастика да се опиташ да запомниш всичко и да си обещаеш, че един ден пак ще се върнеш, пак ще минеш по същия маршрут и ще се чувстваш пак така щастлив и доволен. 

„Екстремните прелести на Родопите“, така нарекохме нашето екскурзионно летуване в Родопите. Програмата беше много амбициозна и екстремална - „Дяволската пътека“ край село Борино, забравеното от бога селце – Кушла, Златоград, Тракийските метеори в Гърция, екопътеката „Каньона на водопадите“. Видяхме много пещери и скални гробници. Какво ли нямаше  – екстремни пътеки, надупчени скали като швейцарско сирене, места като в лунен пейзаж, огромни арки, гробници или места за медитации на жреците, скални глави бдяха като стражи. Чудеса, чудеса, чудеса…

Който веднъж е посетил Тетевенския  и Троянски Балкан остава впечатлен от тази дивна природна красота. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в този край, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Думи достатъчно силни да пронижат сърцето на всеки милеещ за Родината! Ние изпитахме тази тръпка!

През изтеклата година се насладихме и на прелестната планина Нидже и „Градините на рая“ в Гърция. Изкачихме връх Каймакчалан / 2521 м/, най-високия връх на планината Нидже. Заедно с туристи от Скопие направихме един нов маршрут и видяхме каньона Матка през птичи поглед. Красиви и впечатляващи места плениха вниманието ни при зимното изкачване на връх Мечит в Рила и Драговски камък в Гребен планина.

Над 200 туристи от България, Сърбия и Македония направихме традиционна среща на 106 пирамида, при село Жеравино в Чудинската планина. С развети национални знамена и тази година се събрахме с приятели – туристи на връх Руен – първенеца на Осоговската планина, връх Руй, връх Милевец /Милевска планина/, връх Църноок /Дукат планина/.

Туристите ветерани активно участваха в проявите на дружеството.  Вече шеста година клубът на туристите ветерани е домакин на националната среща за  празника на черешата. Незабравими спомени, задно с туристи от Варна остави и екскурзията им до село Лиляч, Невестино, Стобски пирамиди и Руенския манастир. По случай международният ден на възрастните хора, клуба на туристите ветерани към туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, направи впечатляваща екскурзия: водопад „Попина лъка“, параклиса и пещерата на Свети Иван Рилски в местността „Тремошница“ - в подножието на Пирин планина и забележителностите на Сандански.

Туристическият хор „Осоговско ехо” участва във всички прояви на града и се изявява и печели отличия на много фестивали из страната. Всяка година клуба по воден туризъм - „Струма 2012” организира воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват  каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора и др. Клубът взе участие в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир Жребчево и горното течение на р. Тунджа и други.

Спортен клуб по ориентиране „Руен – 92“ към туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, и тази годена бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха над 150 състезатели от 10 до 85-годишна възраст, представители на 20 клуба от страната. През отчетният период спортно - тренировъчната дейност на СКО ”Руен - 92” - гр. Кюстендил   участваха в 12 Национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране.

Велосипедистите от велоклуб „Гайда“ към ТД ”Осогово” - Кюстендил, направиха интересен преход от град Земен - язовир Пчелина – Ковачевци – Земен. Любим е и маршрута: с. Копиловци-с. Шишковци-с. Драговищица-с. Горановци - Олтоманци - Босилеград и обратно. В мероприятието се включват и приятели от Дупница, София и Радомир. Наши представители участваха и в международния велопоход „Беласица тур 2019“ до Дойранското езеро.

През настоящата 2019 г. и следващата година дружеството има амбициозни планове по отношение на поставяне на нова туристическа маркировка и поддръжка на съществуваща на територията на община Кюстендил. Изготвен бе план за възстановяване на съществуващите маршрути и маркиране на нови такива. Подменени бяха старите и откраднати табели, сменени бяха счупените и паднали колове с нови, така че маршрутите да бъдат приятни и безопасни за туристите. Предстой изготвянето на няколко информационни табла, които ще бъдат поставени на изходните точки.

И както казва нашият приятел и водач Любо Младенов: „Някои хора трупат пари, а други – спомени. Парите донасят възможности.  Но истинските хора, които знаят какво искат от живота, трупат спомени, сподели секретарят на дружеството, Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d