Популяризират Сапарева баня с проект, свързан с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС

Снимки: Община Сапарева баня

 Община Сапарева баня спечели проект по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. Проектът е свързан с популяризиране на фолклорното богатство, бит и култура на община Сапарева баня, като част от културно-историческото наследство на България и Европа. Партньор на Общината е НЧ „От извора – 2013”, град Сапарева баня.

 С осигурените средства от проекта ще бъдат организирани част от дейностите по провеждане на Международния фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее”. Това ще бъде 4-ото издание на фестивала, като през 2018 г. той ще премине под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Мотото на предстоящия в края на месец май фестивал ще бъде: „Това е България”.

Конкурсът за финансиране на малки проекти бе обявен от Националното сдружение на общините в Република България в рамките на договор с Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект е 3 000 лв.

„Общината ни е притегателен център за посещение на туристи от различни националности. Смея да кажа, че за тях всички мероприятия и празници, свързани с българските традиции и с пресъздаване на обичаите ни, представляват голям интерес. С реализирането на тази прекрасна инициатива отново ще покажем, че общината ни има принос и е част не само от културно-историческото наследство на страната ни, но и на Европа като цяло. Това е и една от мисиите, които следваме – да съхраним и предадем това наследство на бъдещите поколения”, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Той пожела и тази година фестивалът да бъде толкова успешен и изпълнен с позитивни емоции за участниците и зрителите.

Наименованието на проекта, който ще се реализа в курортното градче, е: „Културната идентичност на община Сапарева баня като част от културно-историческото наследство на България и ЕС”. Част от целите му е да се повиши информираността на гражданите, участниците във фестивала, жителите и гостите на града относно същността и ролята на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, както и да се утвърди позитивен образ на община Сапарева баня в рамките на евроинтеграционния процес на страната ни и приноса й за развитие на ЕС. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK