В Босилеград хората се кръстеха пред паметника на Левски като пред икона

Снимки: Читалище "Асклепион"

Йорданка Златкова и Славян Грънчаров развълнуваха всички с изпълненията си на одата „Левски“ и „Опълченците на Шипка“

Клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към кюстендилското читалище „Асклепион 1998“ спази дългогодишната си традиция да отдава почит към паметта на Апостола в деня на неговата гибел – 18 февруари, пред паметника му в Босилеград. С автобуси и леки коли, и с букети карамфили и кокичета читалищните членове изпревариха официалните церемонии, които са две и се провеждат на 19 февруари.

Първата от тях, организирана от местната кметска управа, има „славата“ на  казионна и в нея не участват най-отявлените радетели на българщината в този останал преди повече от век в пределите на сръбската държава български град. Другата е дело на българския КИЦ и на Столична община, която винаги за този ден изпраща  свои представители и  патриотична българска певческа формация.

Кюстендилците от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ идват като обикновени граждани и смирено полагат своите цветя на почит на паметника на Васил Левски. Един от тях произнася кратко слово както за делото на Апостола, така и за трагичната съдба на българските Западни покрайнини.

На днешното възпоменание рецитаторите Йорданка Златкова и Славян Грънчаров развълнуваха всички с изпълненията си на одата „Левски“ от Вазовата „Епопея на забравените“ и на „Опълченците на Шипка“.

Почти всички, след като оставеха своето цвете, полагаха ръка на паметника и се прекръстваха като пред икона. Малцина босилеградчани се присъединиха към възпоменателното тържество, повечето напълно безразлично отминаваха по своите делнични задачи. Българската държава носи голямата вина и тежката отговорност за това положение, в което се намира днес българското малцинство в Западните покрайнини, разгорещено и с гняв коментираше край паметника най-колоритният радетел за българщината в Босилеград, Димитър Димитров.

Той не пропусна да отбележи, че фактическата давност на Ньойския договор отдавна е изтекла, но поради фалшива дипломатическа свенливост и нелепите в случая съображения за европейска толерантност българските политици предпочитат да не засягат този проблем, поради което Западните покрайнини все повече се обезбългаряват и обедняват.

А концертите с патриотични възрожденски песни няма да направят нищо повече от това с тях да бъде отчетена активност от страна на българската държава и  да са индулгенция за нечия политическа безпомощност, сподели председателят на НЧ „Асклепион 1998“, Виолета Атанасова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK