Трус в съдебната власт! Задава се бунт на наказателните съдии в София!

Снимка: БЛИЦ

Турбуленция е обхванала високите етажи на съдебната власт. Назрява бунт на наказателните съдии в най-големия съд в държавата – Софийския районен съд, научи БЛИЦ от два независими източника. Подалият внезапно оставка като председател Калоян Топалов отново се опитва да овладее Софийския районен съд чрез верните си протежета, категорични са пред БЛИЦ авторитетни магистрати.

Зад Топалов прозира дългата ръка на Лозан Панов, на когото той продължава да носи саковете с тенис ракети, топки, а може би и нещо друго… Как започва всичко? След избиране на новия председател на Софийския районен съд след единодушно гласуване на ВСС и приключване на съдебната ваканция при първото проведено Общо събрание на съдиите  Ангелов си предложи за заместници Георги Чехларов.

Същият ще бъде ръководител на отделение, без да е заместник председател (дори няма да получава пари за уж повечето работа като изпълняващ функциите на адм. ръководител); За ръководител на второ гражданско отделение – Илияна Станкова. Последната година до месец септември тя е командирована в СГС за срок от една година, но още преди връщането си и изтичане на съдебната ваканция получава поздрави за новата позиция. Номинацията за трето гражданско отделение – Даниела Александрова. Тя ще командва отделението, в което се разглеждат брачни дела, същата е наказателен съдия, а преди това – прокурор; За заместник без отделение (по административни въпроси) е посочена Мария Дончева, която към момента е  наказателен съдия. От избирането им (края на септември или началото на октомври) до момента не са минали изискуемите процедури и не са сменени замовете, недоволстват в съдебната власт. За всички тези номинации е ясно, че гравитират около скандалния експредседател Калоян Топалов. Знаковото Общо събрание БЛИЦ научи, че за 14 декември е насрочено ново Общо събрание за изменение и допълнение на правила за разпределение на дела СРС. На пръв поглед нищо особено, но всъщност се разтоварват неработещи състави, които за последните година-две са натрупали висящност от 500-600-1000 дела. Приемат се правила според които ако (виж т. 4 на стр 11) могат да се спират състави, които не работят за по три месеца, и съответно после пак. В т. 5, стр. 11 могат да се преразпределят дела.

Проблемът е, че някои от богопазаните съдии с по над 500 дела висящност (600,1000), при условие, че ако работиш нормално можеш да поддържаш 200-250. Въпросните магистрати си гласят преразпределение на делата при условие, че не са работили последните години. Скандална е и заповедта която гласи, че след издадена заповед за изпълнение по заповедно производство и постъпило възражение по чл. 414 от ГПК образуваното в едномесечния срок исково производство се разпределя на същия съдия.

Има методика на ВСС, която казва, че трябва да е на случаен принцип. Към момента има съдии, които не пишат постъпващите заповедни и имат натрупани по 500-600 и по този начин не им постъпват и искови. Иначе срокът за произнасяне по заповедни производства е 3 дни. Адвокатите масово пускат дела без такси или други нередовности, за да видят на кого се пада и дали да изправят нередовностите или не и да се прекрати и да пробват пак.

Очаква се на Общото събрание да се гласува и създаване на работна група, която да изследва натовареността на граждански и наказателни съдии в СРС, с идеята 10 наказателни съдии да се преместят като граждански съдии, отново след гласуване на ОС ( а гражданските съдии са два пъти повече и може спокойно да вземат такова решение).  Това означава, че наказателните съдии ще се вдигнат на бунт, което може да предизвика сериозни трусове в правораздавателната система. 

Ивайло КРАЧУНОВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK