Съдят мъж, укривал предмети за копиране на данни от банкомати

Снимка: Infomreja.bg, архив

Благоевградската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П. Станков от Перник за извършено от него престъпление по чл. 246, ал. 3 от НК. 

Към октомври 2010 г. обвиняемият Станков предприел действия за снабдяване с предмети, предназначени за подправка на платежни инструменти. Такива се използват за придобиване на данни от електронни платежни инструменти (дебитни и кредитни карти) чрез поставянето им върху банкомати (АТМ). Намерението на Станков било впоследствие да ги продаде в Гърция.

За реализиране на целта той трябвало да получи въпросните предмети от П.Е.С., след което да замине с управлявания от него автомобил до Гърция и там да ги предаде на лице, с което имал предварителна уговорка.

На 17.10.2010 г. обвиняемият се срещнал с П.Е.С. в крайпътното заведение до бензиностанция на входа на с. Долна Диканя, от когото получил предварително подготвената торба с елементи, опаковани в три хартиени плика. След като ги укрил на различни места в автомобила, той потеглил към ГКПП Кулата.

При извършените от органите на МВР оглед и претърсване били намерени и иззети десетки предмети: кабели с накрайници, устройства с изходящи кабели, водещи до електронна платка, както и такива с прорези и процепи, мобилни телефони, електронни платки, зарядни устройства и др.

От изготвената от вещо лице техническа експертиза се установява, че откритите в колата на обвиняемия Станков вещи в комбинация могат да бъдат използвани за придобиване на данни от електронни платежни инструменти.

За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK