Условията в ОДЗ „Еделвайс“ – Брезница, се подобриха след проверка, предизвикана от ИНФОМРЕЖА

Снимки: Читателка на ИНФОМРЕЖА

Само за 4 дни е извършен ремонт, който е трябвало да бъде направен много по-рано

Днес в редакционната поща получихме писмо от Регионална здравна инспекция – Благоевград. То е отговор на наша молба за проверка на условията в ОДЗ „Еделвайс“ – село Брезница, община Гоце Делчев.

Според сигнал, който получихме от читателка на ИНФОМРЕЖА, тези условия са крайно неблагоприятни за децата, дори опасни за здравето им.

Още на следващия ден, след като се обърнахме към РЗИ, двама инспектори от отдел „Държавен здравен контрол“ - дирекция „Обществено здраве“, са извършили проверка в детското заведение и в присъствието на директорката Ана Грошарова са констатирали „частични несъответствия с Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини“, както е записано в официалния отговор до нашата редакция.

Става въпрос за недобри условия в санитарните възли и занималните на групите „Цветчета“, „Звездички“, „Звънчета“ и „Гъбки“. Балатумът пред входа на тези занимални е бил скъсан и не е позволявал ефективно почистване и дезинфекция.

Проверяващите са видели тъмни петна и следи от влага по таваните и външните стени на умивалните и тоалетните. Част от мазилката на стената над плочките в умивалните е била олющена и подпухнала. А изгорелите електрически крушки не са били подменени.

След констатиране на нарушенията, инспектиращите са дали на директорката предписание до 6-и февруари в детското заведение да бъдат проведени задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

При повторната проверка, извършена още на 2-ри февруари, РЗИ  констатира, че мероприятията в предписание № 61/27.02.2020г. са извършени. В занималните е осигурено гладко покритие, позволяващо лесно почистване и дезинфекция на пода. Стените и таваните на умивалните и тоалетните са боядисани. Ремонтирани и боядисани са стените над плочките в умивалните на четирите групи. Изгорелите осветителни тела са подменени.

Както става ясно, проверката, за която се обърнахме към  РЗИ – Благоевград, е дала своите резултати. Въпросът сега е – защо трябваше да се получи сигнал до медията ни и ние да се обърнем към РЗИ, за да се подобрят условията за живот на толкова много деца?!

Нима директорката на градината не е виждала ежедневно влагата и подпухналата мазилка?! Вярно е, че предстои цялостен ремонт на основната сграда, тъй като за това община Гоце Делчев е спечелила проект, но трябваше ли дотогава да не се положат поне малко усилия в името на по-добрите условия за живот на децата?!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK