Пуснаха питейната вода в Балдево, но отрязаха тръбите на 150-годишна църква в селото

Снимка: Infomreja.bg

След като жителите на гърменското село Балдево през миналата седмица се надигнаха срещу недостигащата питейна вода до всички точки на селото и срещу въведения воден режим, ВиК - Гоце Делчев реши единия проблем, но и създаде нов такъв, съобщиха местни хора. 

Проблемът с недостига на питейна вода в Балдево бе решен с отстраняването на две аварии, но пък служителите на дружеството прекъснали водата в черквата, като обяснили, че тя е без водомер и партида и никой не плащал за разходването й. 

"Черквата в нашето село е на повече от 150 години. Вода се харчи единствено за поливане на цветята през летния сезон и сумата, която се разходва за тази цел едва ли надвишава 5 лева на месец. Не сме отказали никога да плащаме. Болезненото е в това, че проверяващите не пожелаха дори да направят елементарния компромис поне да не спират водата. До ден два им обещахме да съберем пари от цялото село за отваряне на партида и поставяне на водомер", коментираха местните жители.

Те отчитат този акт по-скоро като отмъщение заради острата им реакция за недостигащата им питейна вода и изказаните от тях на глас съмнения, че тя се пренасочва умишлено към хотелите в курортното село Огняново, което по това време на годината е пълно с туристи. 

Само за два дни жителите на Балдево вече са събрали над 200 лева за отварянето на партида и монтиране на водомер в църквата "Св. Димитър". Организирали са се бързо, за да може час по-скоро от ВиК да пуснат водата, с която да продължат да поливат красивите цветя в храма.

Разтревожени възрастни жени, които се грижат за растителността в светата обител, се ангажираха до приключване на изискуемите процедури да доставят вода за поливане с кофи и маркучи от съседните имоти. 

Както ИНФОМРЕЖА писа преди време, църквата в Балдево е построена преди над 150 години с благословията на известния в целия Гоцеделчевски регион Рифат бей. Близките на Рифат бей, които живеят в Гоце Делчев, разказват, че някога, когато местните жители на селото решили да си построят православен храм, той лично отишъл смайка си да види нивата, отредена за бъдешия градеж. 

Когато пристигнал на място, видял, че теренът, определен за строителството на храма е твърде малък и без да се замисля, на минутата дарил една от своите ливади за църквата. За строежа на  православния храм в Балдево беят дарил и кесия с жълтици, а след построяването на църквата "Свети Димитър" той присъствал и на нейното освещаване. 

Според легендите, които се носят от уста на уста, Рифат бей имал заслуга и за спасяване на красивото възрожденско село Ковачевица от опожаряване. Тогава турска войска обсадила Ковачевица, което село се славело с най-богато население. Беят пресрещнал аскера и направил всичко възможно да убеди водачите да не палят и разграбват къщите на местните хора, разказаха хората от Балдево, които направиха асоциация на еволюцията в отношенията и нравите на хората някога и сега. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK