Експерти на РИОСВ и "ВиК" посрещнаха ученици в пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград

Снимки: РИОСВ - Благоевград

Пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград отвори вратите си за ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ на Световния ден на водата – 22 март.

Инициативата бе на РИОСВ – Благоевград като част от проявите за отбелязване на международната дата и се проведе в партньорство с „ВиК“ ЕООД – оператор на станцията.

В образователната програма експерти на екоинспекцията представиха пред младежите интересни факти за прясната вода като безценен природен ресурс, неговото ползване, пестене и опазване, както и начините за третиране и оползотворяване на отпадъчните води.

На площадката на ПСОВ от „ВиК“ ЕООД запознаха присъстващите с историята и работата на обекта, с технологията на пречистване на отпадъчните води, както и с ежедневния анализ на тяхното качество. Събитието завърши с екологична викторина и много награди за седмокласниците.

През 1993 г., Общото събрание на Организацията на обединените нации определя 22 март за Световен ден на водата.  През 2017 г., 24 години по-късно, той отново е ден в който отдаваме значение на водата, като жизненоважен за човечеството ресурс и ден в който се подготвяме за управлението на този peсypc в бъдеще.

Всяка година при отбелязването на Световния ден на водата се акцентира на връзката с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води. Кампанията „Защо хабим водата?“ (Why waste water?) отправя послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK