Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов: Предвидили сме фонд за ВиК и в малките населени места

Снимки: Пресцентър ГЕРБ-Кюстендил

"След успешната програма за санирането, ГЕРБ се ангажира да реализира програма в областта на водите, насочена към осигуряване на чиста питейна вода и подмяна на старата ВиК инфраструктура в малките населени места. Целта на програмата ще е да се финансират ВиК проекти там, където не е възможно да се кандидатства, а ресурсът, който ще се осигури от държавния бюджет, е около 100 милиона лева годишно."

Това каза пред жителите на селата Яхиново и Червен брег кандидатът за народен представител Ивайло Константинов. Сред най-поставяните въпроси пред кандидат-депутата от ГЕРБ бяха именно проблемите във ВиК сектора, както и разбитите пътища и липсата на работни места.

"Предлагаме два вида фонда, които да бъдат създадени. Единият фонд, да го наречем „чиста вода“, фонд за ВиК инфраструктурата, чрез който села като Яхиново и Червен брег ще могат да получат финансиране. Европа дава все по-малко пари за пътища, така че нашата цел е да създадем през Фонд „ФЛАГ“ специален подфонд, чрез който да подкрепим малките общини за инфраструктурата по селата. С тези два фонда ще се позволи решаването на най-болните теми по места", обясни Ивайло Константинов.

Той заяви, че досега такъв ресурс не е имало и по този начин ГЕРБ показва, че мисли и за проблемите на малките населени места. Пред присъстващите той посочи, че "откакто ГЕРБ пое общината, счупихме 40-годишната традиция да не се подменя водопроводът. За тези 5 години успяхме, със собствен ресурс, да подменим 15 км. водопровод. Но сме изправени пред реалността, че трябва да се подмени 275 км.

Лошото е, че капиталовите разходи на общината са само 500 000 лв. и тези пари не са само за водопровода, а трябва да покрият всички належащи ремонти – кърпене на дупки и др. Само за подмяна на водопровода и канала в общината са нужни 300 млн. лв. Ако разчитаме на собствени средства, ще са ни нужни 50 години, за да съберем парите и през това време няма да има пари за нищо друго, защото целият бюджет ще отива за това."

Пред препълнената зала в село Яхиново той обобщи и другия проблем пред община Дупница, а именно – липсата на кадри, което плаши инвеститорите и стопира развитието на общината, което пък кара жителите да търсят прехрана другаде.

„Трябва да се преборим и да обърнем тенденцията, трябва да направим така, че да задържим децата си в България. След това сериозно да помислим и предприемем решителни действия, за да върнем тези, които вече са заминали. Искам да сложим точка на онлайн срещите на семействата, пръснати по света", заяви Константинов. 

На срещите с жители на селата Яхиново и Червен брег присъстваха още кандидатите за народни представители от ГЕРБ Радослава Чеканска, Мая Спасова, Марта Желязкова - Копанарска и Даниела Стоянова. Областният административен секретар на партията, Емил Гущеров, също присъства на срещите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK