Пет жертви на адската жега само за няколко часа в София

Снимка: Infomreja.bg, архив

Жегата в столицата взе пет жертви само за няколко часа, съобщиха от Спешна помощ, цитирани от Dnes.bg.

Сред тях е и 70-годишен мъж, който решил да тича в Южния парк. Той е починал на място. 

Към 12.20 часа 178 души са колабирали заради високите температури навън. В спешна помощ са получени общо 179 повиквания заради хора, чието здравословно състояние се е влошило заради горещините. 

Спешните медици отправят апел към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не посягат към алкохол и да се пазят от горещото време. 

В събота е пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите. 

Синоптиците предупредиха, че градусите на места ще скочат и до 44. 

Червен код за екстремно високи температури, най-висока степен на предупреждение за опасни температури, е обявена в 17 области на страната. 

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. 

При екстремно високи температури се препоръчва хората да пазят себе си и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата. 

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. 

В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°- 41°C. 

По морския бряг - 32°- 35°C. 

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK