Илияна Йотова в Семково: Необходимо е целево финансиране за планинските региони (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Време е България да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни райони, призова Илияна Йотова на традиционния зимен празник „Белица-Семково“

„Необходимо е целево финансиране за планинските региони.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа“, която се състоя в курорта Семково. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика.

По думите й ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват. „Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони“, отбеляза тя.

„Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства“, подчерта Илияна Йотова.

В българските планини се намира СПА столицата на Балканите. В същото време огромна част от населените места в планинските райони са на практика замиращи - в 1/4 от тях няма деца под 14 г., а в почти половината - няма аптека.

През 2015 г. в качеството си на евродепутат Илияна Йотова инициира доклад за политиката на сближаване в планинските райони не само на България, но и в целия ЕС, тъй като те остават встрани от европейското финансиране. В основата на доклада е настояването пет процента от бюджета на ЕС след 2020 г. да бъдат разпределени за развитието на планинските региони.

Важна част от политиката за планинските региони е трансграничното сътрудничество, каквото има между България и Република Македония, каза още Йотова.

По-късно през деня вицепрезидентът поздрави гостите на зимния празник „Белица-Семково 2018“, чийто специален гост беше за втора година.

„Повече говорим пред медиите за демографската криза, за обезлюдяването, отколкото да работим за решаването на тези проблеми“, подчерта вицепрезидентът. „Белица е пример как малка община може да работи така, че да задържи младите хора“, отбеляза вицепрезидентът и увери присъстващите, че в лицето на президентската институция имат съюзник.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK