109 години Независима България

Снимки: Infomreja.bg

В Кюстендил отбелязаха тържествено 109 години от обявяване на Независимостта на България. Програмата на площад „Велбъжд“ започна по традиция с издигане на националния трибагреник под звуците на химна на РБългария, изпълнен от Общински духов оркестър.

С кратко слово бяха припомнени събитията довели до обявяване на Независмостта на България. „Българската независимост има важни символични измерения с възможностите за свободно избиране за собствен интерес, тъй като независимостта е идеална категория противопоставена на зависимостта“, бе подчертано в словото.

Венци и цветя бяха поднесени на паметника „Булаир“ от общинска и областна администрации, Общински съвет – Кюстендил, политически партии, неправителствени организации, граждани.

„Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили. Сега остава вече да се измъкнем от робството на злобата и завистта, съвременния мрак, за да преуспее любовта и добротолюбието“ каза пред медии кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Областният управител Виктор Янев, който също уважи празника заяви, че манифестът на съвременния българин, живеещ в широката общност на Европейския съюз е жив.

„Има дати от историята, с които трябва да се чувстваме пълноценни граждани на страната ни. Естествено, че на този празник не може да не отдадем почит и да не сведем глави пред всички знайни и незнайни, които извоюваха нашата независимост. Желая хубав празник на всички съграждани и да се чувстват наистина независими“, каза Виктор Янев.

В празничната програма взе участие „Фолк-джаз формация“ при Нов български университет с диригент доц. д-р Георги Петков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK