Три отбора от НПГ "Димитър Талев“ - в национален кръг на Европейска олимпиада по статистика

Снимки: НПГ

Националният статистически институт, съвместно с Евростат и 11 държави - членки на ЕС, подготвя Европейската олимпиада по статистика, която се провежда по време на Българското председателство на ЕС - от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година.

Олимпиадата се провежда в два кръга - национален и европейски, и с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас.

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от един до трима ученици с учител ментор.

Националният кръг се провежда на два етапа – първият етап се състои в решаване на три теста – тест за основни знания; тест за използване на официални източници на статистически данни и тест за интерпретиране на статистически отчети.

Във втория етап са допуснати само класиралите се отбори – той се състои в разработване на презентация на тема “Статистика на доходите и условия на живот” по предварително зададена информация и изисквания.

От Неврокопска професионална гимназия взеха участие три отбора – на 9., 11. и 12. клас с ментор Катя Бойкова.

В екипа на 9. клас участват Иван Велков; Михаил Дарев и Екатерина Гудева. В екипа на 11. клас участват Екатерина Стаматова; Али Скендеров и Димитър Цветков. В екипа на 12. клас участват Александра Адамова; Симона Иброшева и Цветaнка Ванчева.

И трите отбора на НПГ са класирани и ще участват в националния кръг на олимпиадата по статистика. Днес те получиха дипломи за участие от директора на НПГ, Мария Георгиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK