Университетът “Уоруик”: Заместник-ректорът се извинява публично

Снимки: Би Би Си

Заместник-ректорът на университета Уоруик се извини публично за реакцията на институцията към оплакванията за сексуални заплахи на две от възпитаничките.

Стюарт Крофт признава грешка на институционално и на еднолично ниво относно начините, по които университетът се справя с оплакванията на своите студенти и по негово мнение “трябва да бъдат направени фундаментални промени”, каза той пред BBC.

От друга страна, двете потърпевши дами са завели дело срещу образователното заведение за сексуална дискриминация и небрежност. Една от тях впоследствие дори е била принудена да седи непосредствено до един от обвиняемите по време на изпит, въпреки усилията, които е положила да бъде преместена в друга стая: “Въпреки всичко, което направих, един от мъжете, участници във фейсбук кореспонденцията, просто влезе в стаята и седна в близост до мен, докато аз цялата треперех. По-късно осъзнах, че на никого не му пука за нашата безопастност и тази мисъл ме срина”, споделя тя пред BBC. Те твърдят, че въпреки публичното извинение, университетът още “не е научил своя урок от този случай”.

В интервю пред BBC, Крофт споделя: “Искрено съжаляваме, ние бяхме в грешка, ние не ги подкрепихме достатъчно, не комуникирахме с тях достатъчно. Трябваше да бъда по-бърз, да отреагирам светкавично, да ги потърся, да се включа в случая.”

Миналогодишното разследване, проведено от Уоруик, засегна фейсбук кореспонденция, в която неколцина младежи отправят заплашителни сексуални и физически закани към свои състуденти. Някои от съобщенията са расистки, всички илюстрират насилствени подбуди, а голяма част от тях включват графични описания на прекалено брутални ситуации, виреещи във въображенията на обвиняемите. Много от замесените в случая жени са били в приятелски отношения с участниците в груповия чат по техен адрес. Последиците за тях обаче са близки до никакви. Наложените забрани бързо биват намалени и всичко продължава постарому. Представата да продължат да засичат въпросните младежи из кампуса се оказва абсолютен кошмар за ужасените възпитанички на Уоруик.

В отговор на обвиненията срещу институцията, оттам казват, че “към случая е било подходено честно и прецизно”. Крофт, обаче, запитан дали отношението към жените е било наистина честно и прецизно, отговаря негативно: “Не, това е едно от нещата за които искам да се извиня”.

Едно от момичетата смята, че университетът “иска да изглежда добре в публичното пространство и затова се опитва да покаже, че разпознава грешките си, но факта, че не желае да поеме отговорност за действията си, говори друго”. Тя вече е получила писмо с извинение от името на учебното заведение, което приема с отворени обятия.

Достоверността на това извинение ще бъде отразена чрез техните бъдещи действия”, каза още жертвата пред BBC.

Ситуацията в кампуса е все още напрегната, а репутацията на един от най-престижните британски университети виси на косъм. От Уоруик заявяват, че ще бъдат направени основни промени с цел превенция и минимизиране на щетите от подобни събития в бъдеще. Какво обаче следва да се случи между стените на университета и колко насилствени ситуации трябва да бъдат овладени, за да се промени политиката и институциите и те започнат да работят за интереса на своите възпитаници, никой не може да предскаже.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK