Уникално бабино хоро се изви в Разлог за деня на родилната помощ

Снимки: Община Разлог

На Бабинден екипът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ-Разлог и д-р Радка Божикова - началник отделение, посрещнаха кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев и председателя на ОбС д-р Мария Копанарова.

Градоначалникът поздрави всички работещи в отделението и поднесе подарък от името на общинската администрация. Едни от най-малките обитатели на отделението са близнаците Димитър и Георги от с. Бачево, които са само на един ден и са родени по естествен път. 

Бабинден в Разлог продължи с тържество в Многофункционалната зала на НЧ „15.09.1903-1909“. Първото бебе за 2017 г. в Разлог е Алекс Дениславов Хаджиев с родители Ася и Денислав Хаджиеви, който проплака на 1 януари 2017 г. в МБАЛ-Разлог.

Последното бебе за 2016 г. е Дарина Георгиева Костадинова с родители Ангелина Кирова и Георги Костадинов. Майките на двете бебета получиха подаръци за децата и цветя от кмета инж. Герчев и д-р Копанарова.

Кулминацията на празника бе традиционното бабино хоро, което е уникално със своята красота и масовост. Традицията в Разлог е неповторима и незабравима. Бабите, облечени в красиви разложки носии, носят внучетата - родени през изминалата година на гърба си, заденати в цедилка.

Децата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, за здраве и дълголетие на малките.

188 бебета са родени в община Разлог през 2016 г. Броят на всички новородени през изминалата година от четирите общини - Разлог, Банско, Белица и Якоруда, които обслужва МБАЛ-Разлог, са 336. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK