Художникът Здравко Анев подготвя дома си за среща с „Братя и сестри Карамазови“

Снимки: Личен архив

Показва сто цветни интерпретации и 20-т маслени платна

Около сто цветни интерпретации по произведения на модерния градски реализъм от средата на миналия век вече са готови за най-новото предизвикателство на Здравко Анев - провокативната му изложба „Братя и сестри Карамазови“. 

Той ще ги покаже към средата на август в своя дом, редом с двайсетина маслени платна и с разни детайли от бита на всекидневието му, които ще останат по местата си по време на арт събитието. 

Изваждам теми и образи от архива на времето, задръстен от овехтели и ненужни на съвременния човек подробности, и им давам адекватен на днешната чувствителност живот, коментира известният със своята нестандартност художник.

Изкуството всъщност няма нужда от обяснения и всеки е свободен да го създава всеки път по свой начин и от своята гледна точка, защото то се затлачва от баналности, споделя авторът, докато кове за картините си пирони по стените на стаята, която я има, я няма петнайсетина квадрата площ.

Сега стана нещо като мода творбите да се измерват я в декари, я в километри, за да изглеждат и авторите им по-мащабни. А аз съм толкова, колкото съм, и тази стая ще ми е достатъчна да се покажа такъв, какъвто съм, казва художникът -  не с толкова думи, но с този смисъл.

Бог, свобода, вяра, морал – това е, смисъла на което Достоевски търси и в най-мрачните дълбини на обществото и на човешката душа.  И който кой ли е открил до днес....

На изложбата, която ще просъществува точно час и половина, страници от „Братя Карамазови“ ще чете съпругата на художника Христина.

А самият той като един зашеметен от нереалността пристрастен играч ще заложи в тази изложба всичко, което бушува сега в душата му, без страх къде ще спре рулетката. Защото на другия ден той отново ще я завърти върху листовете и платната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK