Пътуваща изложба "Да пишем на кирилица" гостува в Благоевград, осмива 6liokavicaта

На 21-ви май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, от 16:00 часа във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград, ще бъде открита изложбата „Да пишем на кирилица".

Пътуващата изложба показва визуалното превъзходство на кирилицата и осмива 6liokavicaта. Целта е да се провокира използването на кирилица в Интернет, в личната и в бизнес комуникацията, както и да се използват българските думи по време на различните видове общуване.

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използват родната кирилица, когато комуникират в интернет пространството, а и извън него. Използват се масово чуждици, които заменят успешно истинските български и чувствени думи.

Това се случва не само в личната, но и в професионалната кореспонденция. Истински проблем е масовото използване на т.нар. "шльокавица", известна още и като "маймуница" – смесица от латински букви и цифри.

Изложбата е иницирана от Сдружение "Млад планинар" - гр. Петрич, в партньорство с „Асоциация за социална отговорност и регионални инициативи“ (АСОРИ) в подкрепа на грамотното писане #ДайНаКирилица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK