Фолклорният фестивал в село Брезница е в разгара си

Снимка: Infomreja.bg

Културното събитие има тригодишна история

Вече втори ден гоцеделчевското село Брезница се оглася от народни песни, разкриващи фолклорното богатство на страната.

На площада в центъра на това голямо и благоустроено село, между черквата и джамията, е издигната просторна сцена, на която излизат представители на пет фолклорни области – пиринска, родопска, шопска, тракийска и странджанска. Третият фестивал „Фолклорни пътеки“ е в разгара си.

Снощи площад „29-и декември“ беше изпълнен с хора от всички възрасти. Цялото многолюдно село беше излязло да се порадва на песните и танците в изпълнение на местни дарования и гости от близо и далече.

Някои от изпълнителите отдавна са познати на брезничани, като групата от Поморие например, която за трета година участва във фестивала. Нещо повече – между домакини и гости вече са изградени приятелски отношения.

„Стремим се да разнообразяваме живота на хората. Имаме опит и искаме всяко следващо издание  да е по-добро от предишното“, казва кметът на селото Иса Сакали.

Фестивалът „Фолклорни пътеки“ се организира от кметството в Брезница, с подкрепата на община Гоце Делчев. Той е с международно участие, защото в него се включват изпълнители от Северна Македония.

Някои от фолклорните групи и състави представят цели постановки – за Хитър Петър, за злата орисница и царската дъщеря … От интересните сюжети, песни, танци, носии се ражда магията на фолклорното изкуство.

Тази вечер отново предстои празничен концерт. На сцената ще излезе Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци. Неговото участие ще бъде на финала на това значимо и вече утвърдило се културно събитие.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK