Уникален резбован кръст с 20 изобразени сцени върху него показват в Гоце Делчев

Снимка: Община Гоце Делчев

В навечерието на Рождество Христово, в Общинския исторически музей в Гоце Делчев ще гостува Регионалният исторически музей – Перник, с изложбата „Светиня от Атон”. 

Нетрадиционната изложбата представя един експонат - резбован напрестолен кръст, представително произведение на църковната миниатюрна резба. Кръстът е изработен в един от светогорските манастири и се датира в края на XVI – началото на XVII век.

Той е от кипарисово дърво, с размери 23,5 x 15 x 3,5 см и върху него са изобразени 20 сцени от Стария и Новия завет. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики празника – Рождество Христово, Разпятие Христово, Възкресяването на Лазар, Успение Богородично, Петдесетница и др. В тях са включени повече от 200 фигури. Сцените са показани в мащаб на 12 табла.

Близки на пернишкия кръст аналози са: един хоругвен кръст от Рилския манастир от XVII век, кръст от сбирката на Държавния музей „Московски Кремъл” произхождащ от Атон от XVII век и един дървен кръст от частна колекцията в Сърбия от XVI век.

Изложбата ще се открие в залите на Общински исторически музей – Гоце Делчев, на 4 декември 2018 г. (вторник), в 17.30 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK