Стотици се събраха на кукерски празник в Симитли

Снимки: Община Симитли

В средата на август, точно в разгара на кукерските банкети, кукерската група от махала „Косячка” в квартал „Ораново” на Симитли събра стотици на голям празник.

Няколко казана храна бяха вкусно приготвени за всички празнуващи, а дългите маси, подредени на площадчето в махалата, бяха отрупани с гозби. Стотици приятели на кукерството се събраха и се веселиха за здравето на всички кукери. 

Тази година беше по-различна, трима от най- верните кукери и основоположници на групата имат 50-годишен юбилей - Антон Панев, Димитър Златев и Стефан Чачкаров навършват половин век и веселбата беше в тяхна чест.

За тях и за най-добрия поп в групата Живко Стаменов имаше специална изненада от всички техни приятели кукери. Плакети за утвърждаване и принос в кукерството им подариха, като им пожелаха да бъдат още дълги години едни от най- добрите сурваскари.

Оркестър с жива музика повдигаше градуса на настроението до късно през нощта. Малките кукерчета от Косячката махала, не спираха до помагат на организаторите и  следяха за нормалното прекарване на гостите.

Детското хоро впечатли всички, а най- веселите кукери- сервитьори забавляваха гостите до сутринта. Празнична заря обагри небето в чест на тримата юбиляри. 

Кметът на общината Апостол Апостолов и кметът на село Черниче не пропуснаха да уважат поканата и заедно с всички приятели и любители на кукерството се поздравиха с наздраве. Красиви кукерски костюми винаги показва групата на „Косячка” махала, интересни старци, баби и съвременни персонажи са част от многочислената група.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK