Уникален железен костюм създаде елешничанин за Великденския фестивал

Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев

Живи традиции и много мерак показаха и тази година жителите на разложкото село Елешница.

Ежегодно, от стари времена, в Елешница на Великден хората имат един по-нехарактерен за Пиринско обичай. Докато всички самодейци и животински кожи се подготвят за Нова година и от 1. януари чак до 14. дефилират из фестивали, то в Елешница това се случи вчера.

Тръпката е голяма, а емоцията още повече.

Българските традиции и всичко родно винаги са завладявали един млад човек от Елешница. ИНФОМРЕЖА разказа за него преди време.

Петър Чорев е създателят на огромния скален барелеф на свети Георги, който се издига над селото. Цял 4-метров конник гледа точно срещу църквата!

Другата творческа задача, с която три месеца преди маскарадните игри се заема Петър, е неговият костюм.

Идеята е от филма „Хищникът“. Направен е от метал 0.6 мм поцинковани ламаринени листове. За всяка част 27-годишният елешничанинн е правил шаблон от хартиени листове, след което ги нанася върху ламаринения лист и изрязва със специални ножици.

За да се сглобят една за друга частите е използвал нитове и чук.

Отвътре целия костюм е обшит със дунапрен.

„Общо взето много труд и желание докато стане в завършен вид“, споделя Петър.

За празника се готвя от януари месец и с нетърпение чаках да дойде денят, в който ще облека костюма. Привърженик съм на всичко българско, и най-вече на българските традиции.

Костюмът, който е изработил Петър, тежи около 20 - 25 килограма.

Не е лесно да си войн, но още по-трудно е да удържиш стихията, меракът, които бушуват в теб!

ИСТОРИЯТА ЗА БАРЕЛЕФА ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев
Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев
Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев
Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев
Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев
Снимка: Infomreja.bg/ Петър Чорев

КОМЕНТАРИ

ANITA GERARD23:20 - 10.04.2018
заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: ([email protected]) да кандидатстват за заем
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK