Уникален фестивал на кестена събра стотици в село Коларово

снимки: infomreja.bg

Стотици жители на община Петрич и региона се събраха в село Коларово за откриването на Първия фестивал на кестена.

Празникът започна със засаждане на кестеново дърво и продължи с фолклорна програма, кулинарни изкушения, изложби и други атракции.

Освен до кестените, гостите се докоснаха до още много интересни факти за ритуалите, легендите и растенията в Природен парк „Беласица“, който е организатор на уникалния фестивал.  

Песни, танци и шеги от местните читалища, работилница „Чудните цветя на Беласица”, „разказвалница”, стрелба с лък и въжен тролей, са само част от атракциите в програмата, която забавлява посетителите през целия ден.

Осемте села в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене, също участват във фестивала със собствени шатри, в които са подредени традиционни ястия, плодове и зеленчуци, кестенов мед, типични народни носии и аксесоари от този край и още много други изненади.

За любителите на кулинарните изкушения е предвиден и конкурс с възможност за дегустация, а почитателите на планината и кестеновите гори, ще пробват сили по туристическия маршрут „Животът на кестена”, който тръгва от с. Коларово и продължава близо три часа.

В ателието на открито "Сръчко" деца изработваха картини от кестеновите листа и черупки. За децата имаше атракции като стрелба с лък и спускане чрез алпийския способ "Тролей".

Сред официалните лица за първото издание на фестивала в петричкото село бяха директорът на Регионалната дирекция по горите Иван Гергов, директорът на ПП "Беласица" Добриел Радев, заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов, кметът и председателят на ОбС-Петрич - Вельо Илиев и Димитър Танев.

Проявата се организира по проект за разработване на План за управление на ПП „Беласица”, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, изпълняван от Дирекцията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителната агенция по горите.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK