Умъртвиха цялото стадо от 227 овце и 2 кози на Наталия Тотева от Кочан

снимка: infomreja.bg, архив

В ранния следобед днес приключи умъртвяването на заразеното с шарка стадо от 227 овце и 2 кози в сатовчанското село Кочан.

Животните са били умъртвени с  професионалния препарат „Естамезин”, използван от ветеринарите при подобни случаи. Заразеното стадо е загробено на около 3 км от Кочан в местности, избрани според законовите изисквания от комисия с експерти от цялата област и страната и представители на ресорни министерства и институции.

Въпреки че заразата е била установена едва при 8-10 овце, ветеринарите са предприели унищожаване на цялото стадо, тъй като било въпрос на дни до приключване на инкубационния период шарката да плъзне по всички животни.

На практика цялото стадо, собственост на Наталия Тотева, е било заразено от шарка и унищожаването му е било неизбежно.

Запознати коментираха, че процедурата по умъртвяването и загробяването на толкова много животни била тежка за всички участници в процеса, а за собственичката – трагична.

Днес от специалисти в бранша е била извършена и оценка на нанесената щета. „Отново става въпрос за много средства, с които трябва да компенсираме собствениците на тези овце – Наталия Тотева и семейството й. Това е поредна беда за нашите животновъди”, коментира случая министърът на земеделието Димитър Греков. Той посочи, че компенсацията за заразените животни ще бъде по пазарни цени.

„Взети са всички мерки за ограничаване разпространението на заразата, защото в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози. Ограничено е влизането на селскостопански животни от Гърция, а всички стада се проверяват от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)”, допълни Греков. По думите ограничителните мерки са предприети още от вчера.

Ветеринарите са категорични, че установената зараза по животните не представлява никаква опасност за хората в района. Въпреки процедурата за локализиране на заразата, в село Кочан е командирована цяла гвардия от ветеринари от областите Благоевград и Смолян, които извършват проверки и изследват всички домашни животни в селото и околностите.

Според компетентните ветеринарни органи заразата е внесена в Кочан от съседна Гърция, вероятно със закупени от там животни. Не е тайна, че в южната ни съседка наскоро бяха открити и локализирани чрез унищожаване на заразени от шарка животни.

Там са били установени няколко огнища на заразата, намиращи се в близост до границата. Под ежедневна карантина в радиус от 3 км от Кочан остават всички населени места и местности.

Под по-лек вид карантина остават и районите на около 10 км от селото, които включват почти всички населени места в община Сатовча, както и някои от селищата в съседните общини Хаджидимово и Доспат.

 

КОМЕНТАРИ

do realist05:56 - 30.01.2014
shtom e izkustvena idi I ti pri ARBENCHO da te zarazi
realist12:16 - 05.12.2013
tazi zaraza e izkustvenna be hora.ta nali mollov bashtata na Nataliq blije zadnika na arbencho,TA TOI E JIVOTINSKI DOKTOR .zarazqva stadoto nataliq se osvobojdava ot programata pribira se v amerika ,i ARBENCHO sit i parite varnati ot komisiqta ,
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK