143 години свободна България!

Снимка: Infomreja.bg

Честит национален празник!

Днес е една от най-съкровените дати в календара на българската национална история. Трети март - най-големият национален празник на България, бележи Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава през 1878 година, след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Санстефанският мирен договор е подписан на 3-ти март 1878 г. в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой), близо до Истанбул, между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Договорът е подписан от руска страна от граф Николай Павлович Игнатиев, руски генерал, политик и дипломат.

От този ден се правят първите стъпки към утвърждаването на България като суверенна държава.

За първи път Трети март се чества през 1880 година – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 година  Великото народно събрание обявява датата за национален празник на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK