Украйна и Грузия се обединиха срещу "общия агресор" Русия

Източник: Униан

Украинският лидер Петро Порошенко обяви, че Украйна и Грузия ще координират усилията за връщането на териториите, окупирани от проруски сепаратисти, съобщават АП и Интерфакс-Украйна.

Порошенко говори по време на визитата си в Грузия, която участва в кратка война срещу Русия през 2008 г. Двата грузински региона Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост след войната и оттогава се радват на руска политическа и финансова подкрепа.

Порошенко и грузинският му колега Георгий Маргвелашвили посетиха село, разделено с бодлива тел от съседен район, който е контролиран от правителството в Южна Осетия.

Порошенко нарече Русия "нашия общ агресор" и призова международната общност да изрази солидарността си с Украйна и Грузия, които изгубиха територии от подкрепяни от Русия сепаратисти.

Част от Източна Украйна се контролира от сепаратисти от 2014 г.

Порошенко каза още, че Украйна и Грузия ще се борят докрай за възстановяването на териториалната си цялост. Той обаче подчерта, че това трябва да стане по политически и дипломатически път.

"Ние сме обединени и солидарни с Грузия. Вярвам, че днес светът е обединен, Русия остава изолирана, Русия трябва да предприеме стъпки за прекратяване на окупацията на украинска и грузинска територия", убеден Порошенко.

Украинският президент направи паралел между ситуацията в окупирания регион в Грузия и ситуацията в Донбас. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK