Путин на прага на нов мандат: Русия избира президент

Снимка: Reuters

В Русия днес е ден за избори. Руснаците избират президент, а според сондажите на общественото мнение сегашният държавен глава Владимир Путин e почти сигурният победител в състезанието.

Кандидатите са общо осем. Ако прогнозите се сбъднат 65-годишният настоящ президент ще бъде избран за четвърти мандат.

Останалите претенденти в надпреварата са лидерът на комунистите Павел Грудинин, 71-годишният лидер на дяснопопулистката либарално-демократичаска партия Владимир Жириновски, съосновател на дяснолибералната партия "Яблоко" Григорий Яблински, представителят на младата дяснолиберална "Партия на растежа" Борис Титов, националистът Сергей Бабурин, 39-годишният председател на по-новата комунистическа партия "Комунистите на Русия" Максим Сурайкин и единствената жена-кандидат – Ксения Собчак, която води кампанията си под мотото "Един срещу всички".

109 млн. руснаци имат право да гласуват в днешните президентски избори. Партии и политически движения вече обявиха, че ще организират протести след изборите.

Изборите в Русия се провеждат на фона на повишаващото се напрежение между Москва и Лондон заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Великобритания, подкрепена от Франция и Германия обвини Русия в опит за убийство. Москва отвърна, че това е опит на Запада да отклони вниманието на света от случващото се в Ирак и Сирия. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK