Кметът Иван Кадев посрещна в Банско студенти от Украйна

Снимки: Община Банско

Студентите пристигнаха днес в града

Кметът Иван Кадев посрещна в Банско чуждестранните студенти – първокурсници от Колежа по туризъм в Благоевград, водени от ректора на учебното заведение проф. Васил Жечев и зам.-ректора на украинския университет „Львовский Ставропигион” г-жа Роксоляна Рацин.

Причината те да гостуват на Банско, веднага след пристигането им в България за началото на академичната 2020/2021 година, е подписаният през януари договор за сътрудничество между Общината, Колежа по туризъм, лвовският университет и Гимназията по туризъм за подготовката на кадри за туристическия бранш.

В работната част от срещата в Банско, кметът Иван Кадев запозна г-жа Рацин с възможностите и потенциала на Банско да сътрудничи в подготовката на студентите чрез материална база, логистика и практикуване на знанията и уменията им в реална среда. Той подчерта колко важни са високо образованите и добре подготвени кадри за община като Банско, в която туризмът е основен икономически сектор.

Директорът на Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” гр.Банско, Стефка Христова, потвърди ангажиментите на училището да участва в създаването на научно-практически център по планински рекреационен туризъм, ски туризъм и културно-исторически туризъм с учебна база в Банско за провеждане на лекционни и практически занятия на български и чуждестранни студенти. Тя посочи като аргументи капацитета на материалната база и богатите традиции на училището.

Г-жа Рацин определи старта на изпълнение на четиристранния договор като „начало с голямо бъдеще”. Тя разшири диапазона на сътрудничеството с предстоящо установяване на връзки между Община Банско и Украйна чрез председателстваното от нея Българско общество”Иван Вазов”.

„Най-после, макар и като Център за практическо обучение, Колежът по туризъм се завръща в родния си град Банско”, отбеляза емоционално ректорът на висшето училище проф.Жечев.

На срещата беше посочено като добра основа за изпълнение на проектите в образованието действащата от 2002 г. Спогодба между правителствата на България и Украйна за взаимно признаване на документи за образование, научни степени и научни звания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf