Вместо затвор с пробация наказаха пощальон, откраднал 2 000 лева инвалидни пенсии на хора от Сатовча

Снимка: Infomreja.bg

С протоколно определение № 591, Районният съд в Гоце Делчев замени с „Пробация“ наказанието „Лишаване от свобода“ на 28-годишния Стойчо Костадинов от Гоце Делчев, който от 23.09.2015 г. до 28.03.2016 година, като пощенски служител в Сатовча е присвоил сумата от 1972.90 лева, представляваща пенсии за инвалидност на Христо Георгиев Ковачев, Айше Раифова Мейзинева и Юлиян Илиянов Русев, и тримата от Сатовчанско.

До смекчаване на присъдата на Стойчо Костадинов се стигна след постигнато споразумение между Районната прокуратура и защититата на обвиняемия, възстановяване на откраднатите пенсии, които подсъдимият е превел на ощетените инвалиди чрез пощенски записи до приключването на наказателното производство, както и след признаването на вина пред съда.  

Така, съдът одобри постигнатото споразумение и прекрати наказателното производство против пощенския служител с постоянен адрес ул. „Атанас Тешовски“ в Гоце Делчев.

Определението на съда за прекратяване на наказателното производство е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдът осъди Костадинов да заплати в полза на ОД на МВР – Благоевград, 520.00 лева, представляващи разноски по досъдебното производство.

Обвиняемият, работник в Пощенска станция – Сатовча, на 05.10.2015 година е присвоил 476.68 лева, собственост на Юлиян Илиянов Русев от Сатовча, представляващи инвалидна пенсия, връчена на пощенския служител от “Български пощи” ЕАД за изплащане на пенсии.

На 28.03.2016 г. в с. Боголин Стойчо откраднал и 375.56 лева, собственост Христо Георгиев Ковачев от Боголин - отново инвалидна пенсия.

На 23.09.2015 г. Костадинов е присвоил и 1120.66 лева, собственост на Айше Раифова Мейзинева от Сатовча - инвалидна пенсия за периода от 01.04.2015 година до 30.09.2015 година.

Общата сума е в размер на 1972.90 лева, които в хода на досъдебното производство той е внесъл по сметка на титулярите.

Стойчо Костадинов е поредният пощенски служител от пощата в Сатовча, който си тръгна от там с присъда заради кражба на пари от пенсионери, и то инвалиди.

Предшествениците му - началникът на пощата в селото - Невена Маринска, и пощальонът Светлозар Юсев, и двамата от село Плетена, по същата причина се разделиха със службите си през юни 2014 година. Двамата бяха уволнени дисциплинарно от „Български пощи“ АД заради аферата с липсващите пари на 19 пенсионери.

Съобщението за откраднатите пенсии от сатовчанската пощенска станция оповести тогава Дора Цветкова от пресцентъра на дружеството.

Поредната афера в пощенския клон в Сатовча гръмна тогава след сигнал на пенсионери от селата Крибул, Осина и Фъргово, че не са получили пенсиите си до определения краен срок.

Покрай това се разплете и друго престъпление, отново преписано на Светлозар Юсев, а именно, че не е отчитал правилно и парите, с които възрастните хора плащали при него сметките си за вода ток и телефон.

В края на май 2014 година пощенският клон в Сатовча бе запечатан и там започна финансова ревизия за установяване на злоупотребите. Доказано бе, че само в с. Крибул ужилените пенсионери бяха 19. По-късно на 12 от тях пенсиите бяха изплатени от централата.

Ревизорите тогава установиха още, че в картоните на 7 от ощетените възрастни хора има подписи, които удостоверяват, че са получили пенсиите си от пощальона. В интерес на истината нито до обществеността на Сатовча, нито до медиите достигна информация за цялостния размер на откраднатите пари от пощенския тандем Маринска - Юсев.

Сред пощенските служители тогава се заговори, че става въпрос за липсваща сума в размер на 50 000 лева, както и за липси от касата на началника на пощенския клон - Невена Маринска, която признала пред проверяващите, че с въпросната сума услужила на пощаджията в Плетена да приключи касата и месечния си отчет. Въпреки че Невена Маринска бе освободена от съдебна отговорност, тя също беше уволнена  дисциплинарно.

В Сатовча и досега упорито се говори, че по същите причини изненадващо преди постъпването на Маринска и Юсев от „Български пощи“  – Сатовча са били освободени и предшествениците им Магдалена Петева и Костадин Дичев.  

Осъденият преди дни на пробация Стойчо Костодинов е третата смяна пощенци в Сатовча, уволнени от пощенския клон в Сатовча за присвоявания и кражби на пенсии на възрастни хора и инвалиди.

В сатовчанските села Кочан и Годешево през годините също бяха установени и осъдени крадливи пощенски служители, прибирали спестявания на гастарбайтери и пенсии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK