Удължават извънредната епидемична обстановка

Снимка: Infomreja.bg

Причината - увеличеният брой на заразените

Правителството предлага извънредната епидемиологична обстановка да се удължи до 15 юли. 

Такава промяна ще внесе здравният министър Кирил Ананиев във връзка с последните данни за коронавируса.

„Предложението се базира не само на последните данни от днес, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта“, каза Ананиев, предаде бТВ.

„След 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са болни от коронавирус. За периода 27 май – 9 юни среднодневният брой на заразените е 26 души, докато в периода от 10 до 23 юни нараства на 84 случая на ден, което означава 3,2 пъти увеличение на тези, които са носители на коронавируса“, каза още здравният министър.

„Увеличихме броя на изследванията през последните седмици. Вече има 36 лаборатории, които са разкрити към здравни заведения и регионални здравни инспекции“, допълни той.

В периода 26 май - 9 юни са се правили средно на ден по 1200 проби, докато през последните седмици се правят близо 2000 проби.

„Има повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване разпространението на коронавируса. За съжаление има и увеличение на броя на заразените медицински специалисти. Към днешна дата те са 371 души – лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери“, поясни Кирил Ананиев.

"Демокрацията е за дисциплина", каза Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK