2000 лв. парична гаранция за Каплата по делото за откритите боеприпаси

Снимки: Infomreja.bg

Адв. Ивайло Алекксиев: Това е абсолютно адекватно решение на съдебния състав, доволни сме

Състав на Кюстендилски окръжен съд постанови мярка „парична гаранция“ в размер на 2000 лв. за Васил Капланов – Каплата по делото за открито голямо количество боеприпаси в дома му. Прокурорът по делото Камелия Стефанова настоя за налага на най-тежката мярка, но в крайна сметка решението на магистратите бе определяне на парична гаранция.

"Съдът счита, че има обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението - категорично, за 24 патрона, намерени на единия от двата претърсени адреса и за разликата от 100 до 191 патрона, открити на другия адрес, където живее и неговия брат. На този етап от разследването не е разпитан другият собственик на касата, където са открити патрони, братът на Васил Капланов и не е ясно чия собственост са патроните, което предстои да бъде изяснено в хода на разследването", обявиха от Окръжен съд - Кюстендил.

Гаранцията трябва да бъде внесена в 7- дневен срок, решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

„Това е абсолютно адекватно решение на съдебния състав, доволни сме. Няма опасност от укриване, няма опасност и от извършване на ново престъпление от моя подзащитен. Количеството патрони, което съда е установил по приложените документи по делото е 24 броя. Приема се, че дори и те не са установени чие притежание са, кой ги е държал и чия собственост са“, коментира защитникът на Капланов, адв. Ивайло Алексиев.

В понеделник е следващото дело в Окръжен съд – Кюстендил, срещу Каплата, за закана за убийство срещу дупничанина Димитър Недев. „По второто обвинение мога да кажа, че няма авторство, няма деяние. То се вижда от приложените извлечения на чатове. Надяваме се и там мярката да отпадне“, коментира минути след решението на магистратите адв. Алексиев.

Към този момент Васил Капланов е с наложена мярка „постоянно задържане“ за закана за убийство. Въпреки паричната гаранция той остава в ареста. „Ние разпитахме по другата мярка д-р Евгени Михайлов, който го лекува от години. Капланов има изключително напреднала фаза на парадонтит, изразяващ се в стопяване на челюстите, на практика стига до синусите и Капланов има нужда от оперативно лечение, присаждане на кости и инплантация на зъби“, категоричен беше адв. Алексиев, който определи повдигнатите обвинения като „една постановка“.

Името на Васил Капланов се свързва и с изчезването на Янек Миланов, който за последно е видян да се качва в джипа на Каплата на 31-и юли.

Днес главният прокурор Иван Гешев обяви в Кюстендил, че издирването на Янек продължава до разкриване на обективната истина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK