Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая с либийския танкер "Бадр".

Обръщението на Бобоков към Борисов е "бос" - нормално, тъй като министър-председателят е "шеф на държавата". "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия! Моля те да се видим за 10 мин. и ти ще си прецениш!!! Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор", пише Бобоков. "Какво е станало?", пита Борисов, а бизнесменът уточнява: "За кораба".

След разменените съобщения двамата са се срещнали, бизнесменът е обяснил казуса с "Бадр" и премиерът е предприел "адекватни мерки" - разговарял с либийския си колега Сарадж, обясни Бобоков в студиото на БиТиВи.

На въпрос дали е в близки отношения с министър-председателя, бизнесменът отрече, но "както виждате си пишем".

Бобоков отговори на въпроси и за връзки с други публични личности - нямал телефона на президента и с него се е виждал само по време на официални мероприятия. Също така потвърди, че е поддържал контакти с Васил Божков - "два - три пъти годишно". Бобоков потвърди и че е празнувал на яхта с него, но не миналата, а по-миналата година. Със секретаря на президента Пламен Узунов се познавал от две години или две години и половина. Пламен Бобоков потвърди контактите си с него и обръщението "адаш". 

Бобоков беше категоричен и че не познава вече бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който бе задържан за аферата с отпадъците. Бобоков посочи, че познава лидера на БСП Корнелия Нинова от времето, когато е била зам.-министър на Румен Овчаров, но не я е виждал от години.

Попитан за отношенията му с вицепремиера Красимир Каракачанов, който му е кум и кръстник на трите му деца, Пламен Бобоков заяви: "Красимир Каракачанов е едно от големите ми разочарования и не искам да го коментирам... В момент на трудности човек разбира кои са истинските му приятели."

Пламен Бобоков посочи, че той и брат му имат повдигнати обвинения единствено и само за внос на отпадъци, а по разследването на търговия с влияние са единствено свидетели.

В последните няколко седмици сме свидетели на впрягането на всички основни канали за масово втълпяване. Вадят се снимки от моя телефон, който съм предоставил доброволно, заедно с кодовете му - нещо, за което вече съжалявам, защото прокуратурата е институция, която трябва да пази личната информация, заяви Пламен Бобоков. Арестът му се е случил като в криминален екшън, с 24 човека, тежковъоръжени, които идват сякаш да арестуват наркобосове с частна армия. Въпреки това си впечатление Бобоков посочи, че службите на място са се държали възпитано и добре.

По отношение на чатовете, които вади прокуратурата от неговия телефон Бобоков заяви, че и до този момент не вижда нищо нередно, уличаващо и позорно. Нормално е бизнесът да си общува с държавната администрация, а бизнесът, който изнася, да иска и търси подкрепата на държавата в лицето на дипломацията.

Какво обаче може да направи един посланик за бизнеса? Според Бобоков - да присъства на официални и публични събития, да говори не само езика на дипломацията, но и езика на съответната държава, в която е посланик, да се държи възпитано, да е облечен добре и въобще - да демонстрира държава. Друго един дипломат не можел да направи. Затова и Бобоков не вижда нищо нередно в това да препоръча качествен човек. В България има страшен кадрови недостиг, няма качествени хора, включително и дипломати, обясни бизнесменът.

Какво лошо съм направил като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал, попита бизнесменът и обясни, че за истинския бизнес е важно държавата да има добър имидж зад граница.

"За мен е важно България да не е пиратска държава, да имаме добри отношения с Либия. Защо никой не разследва мафията, която краде танкер? Нещо в ценностната система на тази държава куца. Това не може да продължава така", заяви Бобоков и подчерта, че е интересно какво се случва година и половина с кораба, след и въпреки решението на ВАС. По думите му за това време корабът продължава да е арестуван, сменени са 5 флага на различни държави в опит да избяга. По случая Бобоков очаква най-накрая ДАНС и службите да си свършат работата, а не само да се занимават с холивудски сценарии.

В България всичко се случва с връзки - ако нямаш връзки, умираш прав. Не съм назначавал посланици, няма как да стане това нещо. Не съм кадрувал, препоръчвал съм стойностни хора, коментира Пламен Бобков. /news.bg/