Удължават бедственото положение в община Перник

Снимки: Община Перник

Питат камарата на строителите за фирма, която бързо да подмени водопреносната мрежа

„На заседанието на кризисния щаб взехме решение за официално искане към областния управител за удължаване срока на бедственото положение в община Перник. Предстоят ни много мерки, които трябва да бъдат изпълнени през следващите седмици и месеци. Особено важно за Перник е изграждането на съоръжението, което ще ни свърже с водопреносната мрежа на Столична община“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров след заседанието на щаба.

Той добави, че това е единственият изход, с който да бъде осигурена вода за питейно-битови нужди на перничани. Владимиров коментира, че вече тече подготовка по изграждането на това съоръжение, има решение на пернишкия Общински съвет, а утре предстои такова да бъде взето и в София.

Градоначалникът допълни, че са приключили подготвителните работи за подмяна на водопреносната мрежа в града. “Изпратихме запитвания към камарата на инженерите, оттам ни бяха подадени фирми, които биха могли в бърз порядък да се справят с подмяната на по-голяма част от водопреносната мрежа, за да не губим вода“, обяви Станислав Владимиров.

„И днес имах разговори с ръководството на ВиК дружеството. Това, че се очакват няколко дъждовни дни ще увеличи срока, в които ще взимаме вода от водовземната кула, а не от основния изпускател на язовир „Студена“. Дори и да не завали, според разчетите на ВиК вода ще има до месец април. Перничани трябва да бъдат спокойни, че няма да има период, в който ще останем без вода за питейно-битови нужди“, подчерта кметът на Перник.

След обявяването на бедственото положение са почистени всички водохващания, които осигуряват приток към язовир „Студена“, направени са проучвания за сондажи и вземане на вода от пещерите в карстовия район. „Извървяха се и процедурните стъпки за ремонта на пречиствателната станция и за подмяна на водопреносната ни мрежа. Не можем обаче все още да достигнем изравняване на притока и разхода на вода в язовир „Студена“, добави Станислав Владимиров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK