Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети е 30 септември 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Държавната такса за подаване на документите във всички териториални звена на Агенция по вписванията е 40 лв.

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е 30 септември 2021 г.

До момента са подадени 205 794 бр. годишни финансови отчети, 78 % от тях са предадени онлайн чрез портала обединяващ Имотен, Търговски и регистъра ЮЛНЦ – https://portal.registryagency.bg/.

Агенция по вписванията напомня, че годишни финансови отчети трябва да подадат всички предприятия, регистрирани по Търговския закон и ЗЮЛНЦ, съгласно изискванията на Закона за счетоводството. Такива са дружествата с ограничена отговорност (ЕООД, ООД), акционерните дружества (АД), едноличните търговци (ЕТ), командитните дружества (КД), събирателните дружества (СД), сдружения и фондации.

Предприятията, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) не публикуват отчетите си в Търговския регистър. Заявление Г2 за подаване на годишен финансов отчет може да бъде изтеглено от тук.

Държавната такса за подаване на документите във всички териториални звена на Агенция по вписванията е 40 лв. При подаване на годишните финансови отчети онлайн чрез https://portal.registryagency.bg/ се изисква електронен подпис, а таксата е 20 лв. Агенция по вписванията напомня, че приемане на годишните финансови отчети се извършва през целия работен ден.

Санкциите за нарушаване на изискванията за публикуване на годишните финансови отчети са в размер от 1500 лв. до 2000 лв. за физически лица. За юридически лица и еднолични търговци те са в размер от 2000 лв. до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е в двоен размер.

Към този момент служители на Агенция по вписванията полагат извънредни часове труд, за да преодолеят забавянето и вече се обработват заявления за обявяване на ГФО подадени през 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK