Удължава се срокът за групов лов на дива свиня

Снимка: Рixabay

Според експертите удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на дивите свине

Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до 16.02.2019 г. Решението е на база становища на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Българската агенция по безопасност на храните, в които се подчертава, че достигнатият отстрел на дива свиня до момента е недостатъчен.

Според експертите удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на дивите свине, а оттам и за намаляване на риска от разпространение на заболяването Африканска чума по свинете.

Към 20 януари 2020 г. отчетеното ползване на дива свиня възлиза общо на 35 867 броя, което е 44,19 % от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 броя свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на АЧС. 

Според мотивите на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 г., когато изтича досегашният срок за ловуване, няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

Съгласно издадена заповед се засилва контролът и отговорното спазване на законовите разпоредби при извършване на лов, като излетите ще се провеждат само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

Ловът ще се извършва по утвърдени от директорите на ДГС и ДЛС графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от АЧС в съответния регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK