Правителството одобри новите държавни гаранции за кредитиране на студентите и докторантите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Държавната гаранция за кредитите през 2021 г. е в общ размер до 40 млн. лв.

Министерският съвет одобри максималния размер на новите държавни гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Държавната гаранция за кредитите, които ще се отпускат през 2021 г. е в общ размер до 40 млн. лв.

Същият е определен от Министерството на образованието и науката след извършен анализ на базата на реални данни за кредитирането по Закона за периода 2010 - 2019 година, както и в резултат от извършена оценка на тенденциите и очакванията на кредитните институции за развитието на кредитирането по ЗКСД.

Анализът на резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния период показва, че 20 954 студенти и докторанти са се възползвали от възможността да изтеглят кредит по Закона на обща стойност 143 097 396,34 лв. Средният размер на кредитите за разглеждания период е 6 829,12 лв.

От 2011 г. тенденцията е към ежегодно намаляване на броя на кредитите, а от 2015 г. и значителен спад по отношение на изпълнението на лимитите по гаранционните споразумения. Прогнозата за очаквания брой на договорените кредити през 2021 г. показва, че общият брой на договорените кредити за заплащане На таксите за обучение и за издръжка ще бъде 480.

С оглед на гореизложеното размерът на новите държавни гаранции за 2021 г. е определен до 40 млн. лв., от които лимит до 30 млн. лв. по гаранционните споразумения за 2021 г. с осемте банки, подписали типов договор за кредитиране на студентите и докторантите, и резерв до 10 млн. лв. за подписване на гаранционни споразумения с новите банки, подписали типов договор за кредитиране на студентите и докторантите през 2021 г.

Максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява ежегодно с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK