Руси Чанев и Иван Иванов са предложени за удостояване с ордени

Снимка: БГНЕС, архив

Това реши на вчерашното си заседание Министерският съвет

Правителството предлага Руси Чанев да бъде удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.

Министерският съвет реши на заседанието си вчера да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Руси Чанев за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Руси Чанев е изтъкнат драматичен и филмов актьор и сценарист. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Боян Дановски (1963-1967). Работил е в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" в Пловдив, Народен театър за младежта, Драматичен театър „София", Малък градски театър „Зад канала", Театър 199. Член на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци. В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията.

Най-известните му филмови роли са в „Авантаж" (1977), „Осъдени души" (1975), „Време разделно" (1988), „Кръвта остава" (1980) и „Мера според мера" (1981).

Носител е на множество театрални награди, между които: награда на Съюза на артистите в България за ролята му (Густав Виг) от пиесата „Имен ден" (1984); награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля" (Анатол) от пиесата „Портрет" (1990); награда „Аскеер" за поддържаща роля от пиесата „Пилешка глава" (1994) и други.

Съсценарист е на филмите „Мера според мера", „Авантаж" и „Хъшове“.

За удостояване с орден "Стара планина" - първа степен, е предложен Иван Иванов.

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Иван Иванов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.

Иван Иванов завършва специалност „Режисура" в световно известната полска кино-академия в гр. Лодз в класа на прочутия Анджей Вайда през 1967 г. Негови състуденти са К. Зануси и К. Кешловски. Оттогава до днес, той неуморно работи за каузата на българското кино.

Реализирал е като кинорежисьор над 20 пълнометражни игрални филма, сред които „Звезди в косите, сълзи в очите" и „Черните лебеди", „След Края на света", „Пътуване към Йерусалим" и „Българска рапсодия", сериала „Приключенията на Един Арлекин".

Филмите му се отличават с аналитичен подход, високи стандарти, професионализъм и изискан вкус. В тях участват плеяда от големи български актьори като Петър Слабаков, Николай Бинев, Леда Тасева, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, в режисурата му са повярвали световни звезди като Арманд Асанте и Удо Киир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK