Пет години без поета Георги Струмски, почетен гражданин на Кюстендил

Георги Струмски /в средата/ с акад. Ефрем Каранфилов /вляво/ и проф. Асен Василиев/; снимка: Виолета Атанасова

Той е сред почетните граждани на Кюстендил, които  наистина заслужиха това звание – защото  възпяха своя роден край по един особено талантлив начин и  сътвориха нови прекрасни страници в богатата му духовна история.

Георги Струмски напусна земния свят преди пет години. Последната книга, върху която работеше, и която излезе  след смъртта му, е с емблематичното заглавие „Крила и корени” – едно съкровено  връщане година по година назад във времето, за да  извърви авторът обратно пътя на своя живот и да ни разкаже как здравите  кюстендилски корени са дали криле на личността и творчеството му, заело достойно място в българската литература.

Не му достигна времето да довърши своите есета за няколко изключителни  български духовни будители, сред които и друг наш именит съгражданин – академик Ефрем Каранфилов. Но може би дъщеря му Дина ще успее от това, което е оставил, да  даде реален литературен живот на  усилията му да се види приносът на тези имена в българската духовност и да не се допусне те да бъдат забравени или омаловажени от новите естетически и политически тенденции.

За редактирането на ръкописа на книгата „Крила и корени”  усилия положиха  журналистите Никола Чавдаров и Виолета Атанасова и съпругата на писателя Димитрина Щърбанова – и това само в технически смисъл, тъй като никой от тях не си позволи, нито пък и се налагаше, да се правят редакции в текста.

Георги Струмски бе автор, чиято мисъл се лееше съвършено подредена, тя беше напълно готова още  преди да бъде изречена или написана и всеки, който е имал честта и удоволствието да разговаря с него, бе преживявал  естетическата наслада от това богато, дълбоко и живописно  красноречие.

Книгата излезе от печат благодарение на финансовата подкрепа на Община Кюстендил и  на НЧ „Асклепион 1998”, а първият екземпляр от нея получи село Шишковци чрез своя кмет  Климент Терзийски.

Духовно свързан  със селото на Майстора, на когото Г. Струмски посвети едни от най-добрите страници в своето творчество, поетът си купи къща там и двайсетина години всяко лято прекарваше  сред моделите и съселяните  на великия художник.

Именно за това премиерата на книгата  предстои да бъде направена най-напред  в Шишковци, в атмосферата на обновената експозиция в къщата-музей „Владимир Димитров-Майстора”.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK