Удостоиха проф. Цветан Константинов със званието "Почетен гражданин на Кюстендил"/посмъртно/

Снимка: Infomreja.bg

Роденият в Кюстендил проф. Цветан Константинов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" /посмъртно/.

Поводът е 70 години от рождението му и над 40 години професионална академична и артистична дейност. 

Това бе решението на местния минипарламент, чието днешно заседание е последно за тази календарна година.

Както ИНФОМРЕЖА писа проф. Цветан Константинов е роден на 10 юли1946 г. Средното си образование е завършил в елитното 22 СОУ „Г.С.Раковски” в София и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. 

Две години преподава в Националната Академия Панчо Владигеров в София в катедрата по пиано, където защитава и първата си докторска степен, след което със стипендия на Комитета за култура е изпратен за специализация и втори докторат на тема "Viennese Classics, Romantics and Moderns"във The University of Music and Performing Arts въвВиена, Австрия- там, където е преподавал и легендарният Леополд  Годовски. 

Цветан Константинов е единственият българин, специализирал при Светослав Рихтер, както и единственият българин, концертирал под  диригенството на правнука на Вагнер - Виланд Лаференц. 

Поканен е в университета „Джордж Вашингтон” в САЩ като   професор,  в продължение на двадесет години преподава на студенти от 30 страни. Той е гордост на факултета по музика на Университета с емблематичните си концерти, завършващи винаги с безкрайни аплодисменти, за което в музикалните среди е известен като лице на България на ежегодния прием по случай националния празник на страната ни в посолството във Вашингтон, с изпълнение на химните на двете страни,  последвано от представителен концерт. 

В 2011 година като  признат пиано виртуоз и утвърден педагог, е поканен  от семейния  фонд на наследниците на Джордж Гершуин и Леополд Годовски да оглави пожизнено  този уникален международен  институт за обучение и квалификация на даровити пианисти от цял свят на негово име и в памет на този най- голям пианист на всички времена след Лист. 

На 16 март 2016г. умира внезапно от скоротечен рак на панкреаса. Това прекърши крилата на предстоящите за осъществяване проекти в България и планираното  световно концертно турне в подкрепа на ЮНЕСКО.
 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK